Lagana letnja voćna poslastica od sezonskog voća. Kombinacija breskve, kupine i crne ribizle dala je jedan pelep lagani voćni kolač pogodan za tople dane u toku leta.
POTREBNE NAMIRNICE:
Za koru:
- 150 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 ml ulja
- 200 ml kefira
- 2 kašike mekog belog brašna
- 3 kašike mekog speltinog brašna
- 3 komada jaja
- 100 ml hladne vode
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 100 g šlag krema od vanile
- 1 kesa instant fila za krempite
- 600 ml mleka
I još je potrebno:
- 400 g breskvi
- 100 g kupina
- 100 g crne ribizle
- 100 g šlag krema belog
- nekoliko kapi ekstrata od višanja
- 1 veća breskva za ukrašavanje
PRIPREMA:
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje pa preko njega složiti voće u četri reda. Jedan od kupina, dva reda breskvi i jedan od crne ribizle. Ovako pripremljeno voće ostavite sa strane dok pripremate testo za koru.
Uključite rernu da se zagreje na 200 C stepeni sa toplim vazduhom.
Za koru umutite jaja mikserom sa šećerom i vanilin šećerom uz dodavanje hladne vode u toku mućenja.
Zatim dodajte ulje, kefir i oba brašna pomešana sa praškom za pecivo. Sve lagano umešajte u testo malo gušće nego za palačinke.
Smesu sipajte preko pripremljenog voća i stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 10 minuta.
Pečenu koru izvadite i ostavite da se ohladi. Presecite koru na 4 trake da na svakoj bude po jedna vrsta voća i onda lagano odvojite papir da ne povuče voće.
Za fil pomešajte instant smesu za krempite i šlag krem s mlekom i sve umutite dobro mikserom.
Na odgovarajuću tacnu stavite prvo koru s kupinama i naneti deo fila. Zatim koru s breskvama pa opet fil.Zatim stavite koru s ribizlama, fil i na kraju opet koru s breskvama. Celu tortu namažite tanko ostatkom fila i ostavite u frižider da se ohladi.
Posle par sati hladjenja tortu premažite šlag kremom koji ste posebno umutili i dodali ekstrat od višnje da bi bio roze boje.
Tortu ukrasite šnitama breskve ili po želji.
Prijatno!
Za ovaj recept sam ostala bez slika zbog kvara kompjutera te iz tog razloga sam postavila skeniranu stranu časopisa gde je recept objavljen.