Kolač sličan princes krofnama a opet drugačiji. Podjednako ih obožavamo pa zato delim recept s vama. Nadam se da će vam se dopasti kao i nama.
POTREBNE NAMIRNICE:
Za testo:
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- prstohvat soli
- 1,5 kašičica šećera
- 150 g brašna
- 4 komada jaja
Za krem:
- 1 l mleka
- 3 pudinga od lešnika
- 8 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 g margarina
- 100 g belog šlag krema
- mleko za šlag
- 400 g crvenih ribizli (mogu i
zamrznute)
PRIPREMA:
U dublju šerpu sipajte vodu, ulje,
so i šećer i stavite na ringlu da proključa. Dodajte brašno i mešajte još malo
da se dobije testo koje se odvaja od posude. Ostavite testo da se prohladi pa
mikserom umešajte jedno po jedno jaje da dobijete kompaktno, glatko testo.
Uz pomoć šprica testo istisnite na
pleh obložen papirom za pečenje, u duguljaste oblike, poput piškota, dužine oko
5 cm.
Stavite da se peku u zagrejanu rernu
na 180 C stepeni oko 30 minuta.
Dok se profiterole peku napravite
krem.
U posebnu šerpu dodajte deo mleka a
u ostatak umešajte puding i šećer. Kada mleko počne da kuva sipajte rastvoren
puding i zakuvajte dok se ne zgusne. U vruć puding umešajte 100 g margarina.
Pokrite i ostavite da se ohladi.
Posebno umutite šlag krem sa mlekom
po uputstvu sa kesice.
Pečene i ohladjene profiterole
isecite i kapice sačuvajte. Na svaku prvo nanesite sloj krema od lešnika, zatim
šlag. preko poredjajte ribizle i poklopite kapicama. Preko svake nanesite šlag
krem i ukrasite ribizlama. Možete i lešnicima, ali ja ih nisam trenutno imala.
Složite ih na tacnu ili u kutiju,
poklopite i stavite da se ohlade.
Prijatno!