Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 13. април 2018.

PREVRNUTA PITA SA SIROM










Interesantna pita sa sirom ili gibanica jer kada se ispeče onda se hladi u prevnutom kalupu. Pogledajte recept pa će te razumeti na šta sam mislila.










POTREBNE NAMIRNICE:
- 500 g kora za gibanicu i

Za fil:

- 500 g sitnog sira
- 5 dl kefira
- 2 kašičice sitne morske soli
- 6 komada manjih jaja
- 80 g sitnog žutog kukuruznog brašna
- 2 kesice praška za pecivo
- 1 dl maslinovog ulja


















PRIPREMA:

Prvo kore razdvojiti i složiti jednu preko druge, urolati i nožem iseći na trake širine 5 cm. Trake rastresajući rukama razdvojite.
Za fil u dublju posudu stavite sir, so i kefir i žicom, ručno umutite.
Dodajte jaja i umutite da se jaja sjedine sa prethodnom smesom.
Sada dodati brašno, prašak za pecivo i na kraju ulje i sve lepo sjedinite.
U ovu smesu ubacujte trake od kora da se dobro natope.
Sve preručite u pleh, koji ničim ne podmazujete.
Uključite rernu da se zagreje na 200 C stepeni, u mom slučaju je korišćen i topli vazduh, i pecite 45 minuta.
Da bi bili sigurni da je gibanica pečena proverite uz pomoć čačkalice, koja treba da bude suva kada je izvadite.
Gibanicu izvadite iz rerne i onako vruću je naopako, zajedno sa plehom, postavite na 4 šolje koje postavite tako da budu na sva četri ugla pleha.
Ovako naopako ostavite gibanicu da se ohladi, oko 30 minuta.
Isecite na parčiće željene veličine i poslužite.
Uz gibanicu poslužite kefir, jogurt ili po želji.
Savet: za pečenje je najbolje da koristite pleh od emajla. Pita će se malo uhvatiti za dno, ali posle hladjenja se lako odvaja. Ako je pleh teflonski postoji mogućnost da kada pleh okrenete naopako pita sklizne.











Prijatno!



Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.