Interesantna pita sa sirom ili gibanica jer kada se ispeče onda se hladi u prevnutom kalupu. Pogledajte recept pa će te razumeti na šta sam mislila.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 500 g kora za gibanicu i
Za fil:
- 500 g sitnog sira
- 5 dl kefira
- 2 kašičice sitne morske soli
- 6 komada manjih jaja
- 80 g sitnog žutog kukuruznog
brašna
- 2 kesice praška za pecivo
- 1 dl maslinovog ulja
PRIPREMA:
Prvo kore razdvojiti i složiti jednu
preko druge, urolati i nožem iseći na trake širine 5 cm. Trake rastresajući
rukama razdvojite.
Za fil u dublju posudu stavite sir,
so i kefir i žicom, ručno umutite.
Dodajte jaja i umutite da se jaja
sjedine sa prethodnom smesom.
Sada dodati brašno, prašak za pecivo
i na kraju ulje i sve lepo sjedinite.
U ovu smesu ubacujte trake od kora
da se dobro natope.
Sve preručite u pleh, koji ničim ne
podmazujete.
Uključite rernu da se zagreje na 200
C stepeni, u mom slučaju je korišćen i topli vazduh, i pecite 45 minuta.
Da bi bili sigurni da je gibanica
pečena proverite uz pomoć čačkalice, koja treba da bude suva kada je izvadite.
Gibanicu izvadite iz rerne i onako
vruću je naopako, zajedno sa plehom, postavite na 4 šolje koje postavite tako
da budu na sva četri ugla pleha.
Ovako naopako ostavite gibanicu da
se ohladi, oko 30 minuta.
Isecite na parčiće željene veličine
i poslužite.
Uz gibanicu poslužite kefir, jogurt
ili po želji.
Savet: za pečenje je najbolje da
koristite pleh od emajla. Pita će se malo uhvatiti za dno, ali posle hladjenja
se lako odvaja. Ako je pleh teflonski postoji mogućnost da kada pleh okrenete
naopako pita sklizne.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.