Dugo nisam pravila princez krofne tako da je sada došao red i na njih. Toliko su dobre da se brže pojedu nego što je potrebno vremena da se naprave. Glavni degustator je moj sin mada ni ja ne zaostajem.
POTREBNE NAMIRNICE:
Za testo:
- 250 ml vode
- 125 g putera
- prstohvat soli
- 150 g mekog brašna
- 4-5 komada jaja
Za krem:
- 4 komada jaja (samo žumanca)
- 7 kašika oštrog brašna
- 3 kašike gustina
- 12 kašika šećera
- 1 l mleka
- 125 g putera
- 150 g bele čokolade
- 3 kesice vanilin šećera
- 100 g šlag krema
I još je potrebno:
- 100 g crne čokolade
- 50 g bele čokolade
- 4+2 kašike ulja
- prah šećer
PRIPREMA:
Za testo u odgovarajuću šerpu
sipajte vodu i kada prokuva dodajte puter i so i mešajući pustite da se otopi
puter. U vrelu vodu sipajte brašno i mešajući žicom, ručno, ukuvajte brašno
tako da se testo odvaja od posude. Kuvanje traje oko minut i onda posudu
sklonite sa ringle. Testo preručite u drugu posudu i pustite da se nekih 20
minuta ohladi.
U mlako testo dodajte jedno po jedno
jaje i mutite mikserom ili ručno da bi dobili glatko, homogeno testo.
Testo preručite u špric ili kesu sa
zvezdastim nastavkom i pravite krugove od testa. Sve ovo radite direktno na
plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
Dok ovo radite zagrejte rernu na 200
C stepeni i pecite krofne oko 45 minuta, bez otvaranja rerne.
Gotove krofnice izvadite iz rerne i
ostavite da se ohlade.
Mleko za krem sipajte u šerpu, oko 2
dl ostavite, i stavite na ringlu da se zagreva.
Posebno umutite žumanca sa šećerom i
vanilin šećerom dok ne pobele. Dodajte brašno, gustin, promešajte i mlekom
rastvorite dodatno ovu smesu. Sve ovo radite u dubljoj posudi.
Zagrejano mleko sipajte u smesu od
žumanaca i promešajte žicom. Vratite na vatru i kuvajte kao što kuvate puding
dok se ne stegne. U vreli krem dodajte puter i čokoladu i mikserom
umutite da se otopi. Pokrite krem providnom folijom da se ne bi uhvatila
korica i pustite da se ohladi. U ohladjen krem umešajte umućen šlag krem po
uputstvu sa kesice.
Krofnama odsecite vrhove i svaku
obilno nafilujte kremom, bilo ručno ili uz pomoć šprica. Vratite kapice i
krofne složite na tacnu ili u kutiju, koju možete da zatvorite i odložite u
frižider.
Posebno otopite obe čokolade uz
dodatak 4 kašike ulja za crnu i 2 kašike ulja za belu čokoladu.
Krofne našarajte čokoladom i to deo
sa obe vrste čokolade, deo samo bela ili crna i deo pospite šećerom u prahu.
Krofne dobro ohladite i poslužite.
Prijatno!
Krem može da bude i gotova krema za krempite ili puding koji
se ne kuva pomešan sa šlagom u prahu.
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.