Sneško domaćica Facebook

петак, 20. април 2018.

UNIVERZALNO KVASNO TESTO (LUDO TESTO) I SLANA KUGLOF ŠTRUDLA












Interesantan slani kuglof sa tri vrste fila pogodan za svećane prilike ili za Vaskrs kao u mom slučaju.





POTREBNE NAMIRNICE:

Za testo:

- 1500 g brašna T-400
- 40 g svežeg kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml ulja
- 200 ml mleka
- 200 ml jogurta
- 200 ml tople vode

Za crveni fil:

- 2 kašike ajvara
- 1 kašika sira od kefira
- 1/4 jajeta
- prstohvat soli

Za zeleni fil:

- 3 briketa spanaća
- 1 kašika sira od kefira
- 1/4 jajeta
- prstohvat soli

Za žuti fil:

- 3 kašike sira od kefira
- 1/4 jaja
- prstohvat soli

I još je potrebno:

- 2 komada jaja
- 1 kašika maslinovog ulja









PRIPREMA:


Testo:

Izmrvite kvasac u toplo mleko, 1 dl, pa dodajte šećer i kašičicu brašna. Promešajte i ostavite na toplom mestu da kvasac fermentiše.
U veću vanglicu stavite polovinu brašna, dodati so i prašak za pecivo pa promešati. Dodati mokre sastojke i promešajte.
Postepeno dodavati ostatak brašna i mesiti ručno ili uz pomoć miksera, nastavci za testo, dok ne dobijete kompaktnu loptu od testa koje se odvaja od posude.
Od pripremljene količine za kuglof odvojite 1/3 pripremljenog testa a ostatak stavite u nauljenu kesu, zavežite i ostavite u frižideru i iskoristite po potrebi.
Odvojenu 1/3 testa pokrite i ostavite na toplom da se duplira.

Za to vreme pripremite filove od navedenih namirnica tako što će te ih pomešati u kompaktnu smesu svaki posebno. Jaje posebno umutite pa onda podelite.

Nadošlo testo malo promešajte i podelite na tri dela. Svaki deo razvući u pravougaonik i premazati jednim od filova. Urolati kao štrudlu. Ovako uradite i sa ostala dva fila. Treba da dobijete tri štrudle.
Rolate upletite u pletenicu i prebacite u silikonski kalup za kuglof .
Ostaviti da testo naraste a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni.
Kuglof pre pečenja premažite mešavinom od 1/4 jaja i ulja te stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 45 minuta.
Proverite testol uz pomoć čačkalice jer se ovako pripremljeno testo duže peče. Ako je potrebno smanjite temperaturu na 180 C stepeni jer je bolje da se peče na nižoj temperaturi da ne bi pregoreo.
Pečeni kuglof izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se ohladi.











Prijatno!











Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.