Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

субота, 26. септембар 2015.

sneško domaćica: PLAVI PARADAJZ SA TESTENINOM

sneško domaćica: PLAVI PARADAJZ SA TESTENINOM


  http://kuvarigrice.blogspot.rs/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html


http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/09/plavi-paradajz-sa-testeninom.html#links


PLAVI PARADAJZ SA TESTENINOM




Još jedno moje jelo osmišljeno na temu PLAVI PARADAJZ  a na osnovu kuvarigrice  Ajme koliko nas je  a autorka je Jelena, autorka bloga: Jelina jela.









POTREBNE NAMIRNICE:


- 400 g testenine - spiralice
- 300 g praziluka
- 200 g plavog paradajza
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica morske soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike začina od sušenog povrća
- 250 ml neutralne pavlake
- 200 g kačkavalja
- 1/2 veze peršunovog lista











PRIPREMA:


Testeninu stavite u vrelu vodu da odstoji 5 minuta. 
U dublji tiganj stavite maslinovo ulje, praziluk sečen na kolutiće, kurkumu, beli luk u granulama, začin od sušenog povrća i morsku so. Sve prodinstajte i dodajte plavi paradajz isečen na kockice. Plavi paradajz neljuštite ako je mlad i mali kao što je bilo u mom slučaju inače postupite onako kako tretirate plavi paradajz na vaš način.
Kada je povrće polu gotovo, a to bude za nekih 5 minuta, dodajte testeninu. Promešajte, poklopite i pustite da se dodatno ukuva povrće i testenina. Na kraju dodajte neutralnu pavlaku i seckan peršun. Izključite ringlu i ostavite jelo na toplom još nekoliko minuta.
Servirajte toplo uz rendani kačkavalj i salatu po želji.

Količinu začina podesite po vašem ukusu.














Prijatno! 

Title Link - http://sneskodomacica.blogspot.com/2015/09/plavi-paradajz-sa-testeninom.html

петак, 25. септембар 2015.

HLEB OD HELJDINOG I KUKURUZNOG BRAŠNA












POTREBNE NAMIRNICE:


- 2 šolje integralnog heljdinog brašna VEGA ADM
- 1 šolja brašna od pečene heljde
- 2 šolje žutog ili belog integralnog kukuruznog brašna VEGA ADM
- 2 šolje crnog brašna tip 950
- 2 kašike susama
- 1 kašičica mlevenog kima 
- 1 kašičica morske soli
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 l surutke ili tople vode











PRIPREMA:


U odgovarajuću činiju staviti sve suve sastojke i žicom promešati. Dodati ulje i surutku i sve dobro ujednačiti da se dobije žitko testo.
Pokriti i ostaviti da stoji najmanje 2 do 3 sata. Može sve ovo da se uradi uveče a ujutru da se peče. 
Povremeno promešati dok stoji testo. Za to vreme pripremite pleh i obložite ga papirom za pečenje.
Odstojalo testo promešajte, izlite u pripremljen pleh i stavite u zagrejanu rernu na 200C stepeni da se peče. Ako nemate rernu sa parom stavite u rernu posudu sa vodom koja će se zagrejati u toku pečenja i praviti paru. Peče se tačno 60 minuta, tako da obavezno pogledajte na sat kada pleh stavite u rernu.
Pečen hleb izvadite iz rerne i pleha zajedno sa papirom. Odvojite ga od papira ali neka ostane na njemu, pokrite kuhinjskim ubrusom i ostavite da se ohladi.
Gornja korica će malo pući pa da bi ga lakše sekli okrenite ga naopačke.
 Moj hleb je malo tanji i podseća na pogaču,  jer nevolim "debelo" testo a tako mi je i lepše i zgodnije za sečenje.








Prijatno!

sneško domaćica: ŠTAPIĆI OD PLAVOG PARADAJZA

sneško domaćica: ŠTAPIĆI OD PLAVOG PARADAJZA



 http://kuvarigrice.blogspot.rs/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html

 http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/09/stapici-od-plavog-paradajza.html



sneško domaćica: BRODIĆI OD PLAVOG PARADAJZA

sneško domaćica: BRODIĆI OD PLAVOG PARADAJZA



 http://kuvarigrice.blogspot.rs/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html

 http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/09/brodici-od-plavog-paradajza.html



sneško domaćica: PLAVI PARADAJZ SA PIRINČEM

sneško domaćica: PLAVI PARADAJZ SA PIRINČEM



http://kuvarigrice.blogspot.rs/2008/11/ajme-koliko-nas-je-pravila.html
http://sneskodomacica.blogspot.rs/2015/09/plavi-paradajz-sa-pirincem.html#links


PLAVI PARADAJZ SA PIRINČEM





Da napravim ovo jelo me inspirisala kuvarigrica Ajme koliko nas je 

Ovomesečna domaćica je 

Jelena, autorka bloga: Jelina jela, zadatak je plavi paradajz.










POTREBNE NAMIRNICE:


-  2 komada plavog paradajza manjih (oko 300 g)
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašika ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA
-  5 šaka pirinča dugog zrna
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica morske soli
- po ukusu mlevenog bibera
-  1 veza peršunovog lista
- 150 g kačkavalja
-  voda po potrebi











PRIPREMA:


Plavi paradajz očistite da ostane deo kore u trakama i isecite na kockice.
U tiganj prvo stavite maslinovo ulje, luk iseckan, kurkumu, beli luk u granulama, morsku so i biljni začin. Sve to malo propržiti i dodati plavi paradajz. Moj nije gorak pa nisam morala da ga prethodno usoljavam. Propržiti i njega zajedno sa lukom i začinima i dodati pirinač. Sve promešati da se pirinač zagreje i naliti vodom. Kuvati pirinač i dodavati vodu u toku kuvanja. Pirinač bude brzo gotov pa pazite da vam se ne raskuva. U kuvano varivo dodati kačkavalj isečen na listiće ili izrendan i iseckan peršunov list. Probati pa ako je potrebno dosoliti i dodati mleveni biber. Lagano promešati i servirati toplo kao glavno jelo bez mesa.

Odnos pirinča i vode je 1:3, odnosno koliko pirinča triputa više vode. Po osobi pirinač merim šakama plus jedna, mada me mama učila da se po osobi uzima 1 manja kafena šoljica pirinča plus jedna i vode tri puta više ili da prelije pirinač za 2 prsta. Pirinač ja kada prokuva ostavim poklopljen pa on upije svu vodu i omekša a bude suv. Jedino dodajem više maslinovog ulja jer pirinač traži višak masnoće da se ne bi lepio.









Prijatno!

четвртак, 24. септембар 2015.

PARADAJZ ŠLJIVAR KAO PELAT ZA ZIMU










Paradajz šljivar je iz moje bašte. Svake godine sadim ovu vrstu paradajza baš zbog pelata mada je dobar i za salatu ili sušenje.









POTREBNE NAMIRNICE:


- 5 - 10 kg paradajza šljivara
- po ukusu morska so
- nekoliko listova lovora
- 1 kesica bibera u zrnu
- list peršuna


















PRIPREMA:


Paradajz operite, poparite vrelom vodom i oljuštite. 
Posolite, dodajte lovorov list i biber u zrnu.
Redjajte paradajz u tegle i stavite peršunov list.
Nalite tegle sokom koji je paradajz pustio. Zatvorite metalnim poklopcem. 
Tegle složite u dubok lonac na čije ste dno stavili kuhinjsku krpu. Nalite hladnu vodu da prekrijete tegle za nekih 2 do 3 cm. 
Stavite lonac na ringlu i pustite da voda prokuva. Tada kuvati tegle još 20 minuta. 
Skloniti lonac sa ringle i ostaviti tegle u vodi dok se voda ne ohladi. 
Sada tegle možete da izvadite iz vode. Obrišite ih i složite u ostavu za zimu. 
Paradajz spremljen na ovaj način koristite za jela, čorbe, salate...











 Konzervans ne koristim jer se paradajz na ovaj način lepo očuva pošto tegle povuku vakum.













Prijatno!

среда, 23. септембар 2015.

SUŠENI ČERI PARADAJZ





Čeri paradajz imam u bašti tako da sam, sve ono što nismo pojeli kroz salatu ili ostavila za zimu na drugi način, osušila pa količina koju sam navela u receptu je odokativna. Inače obično sušim paradajz koji imam u bašti ali ove godine čeri paradajz je rodio dobro pa sam višak iskoristila za sušenje.








POTREBNE NAMIRNICE:


- 5 kg čeri paradajza










paradajz u maslinovom ulju



čeri za sendviče




 
 
 

 
 
 
 
 
PRIPREMA:


Čeri paradajz operite, presecite na pola i malo posolite.
Pleh od rerne obložite papirom za pečenjei poredjajte čeri paradajz jedan pored drugog.
Zagrejte rernu na 80C stepeni, uključite ventilator i stavite pleh sa paradajzom da se suši. U toku sušenja kada je suv više od pola promešajte ga i nastavite sa sušenjem. Sušenje u mom slučaju je trajalo nekih 10 sati. Kada se ohladiti preručiti ga u kutiju i staviti u zamrzivač. 



Po potrebi izvaditi deo staviti u teglicu i naliti maslinovim uljem. 
Može da se jede i ovako kao čips bez stavljanja u ulje.

Morate sami da procenite koliko će te sušiti paradajz jer ne bi trebalo da se presuši i bude tvrd već pečen a suv.
Za verziju za stavljanje na sendviče ili u salatu treba da ostane mekan a ne kao čips. Takodje se čuva u zamrzivaču.
Varijanta za prah se suši kao i kod čipsa i onda se melje u mlinu za kafu ili u secku. Stavite u teglicu i čuvajte u fri-ideru ili zamrzivaču. Pazite jer može da se desi da vam se mlin za kafu pokvari jer je paradajz dosta tvrd kada se ovako osuši. 












Prijatno!