Čeri paradajz imam u bašti tako da sam, sve ono što nismo pojeli kroz salatu ili ostavila za zimu na drugi način, osušila pa količina koju sam navela u receptu je odokativna. Inače obično sušim paradajz koji imam u bašti ali ove godine čeri paradajz je rodio dobro pa sam višak iskoristila za sušenje.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 5 kg čeri paradajza
|
paradajz u maslinovom ulju
|
|
čeri za sendviče
|
PRIPREMA:
Čeri paradajz operite, presecite na pola i malo posolite.
Pleh od rerne obložite papirom za pečenjei poredjajte čeri paradajz jedan pored drugog.
Zagrejte rernu na 80C stepeni, uključite ventilator i stavite pleh sa paradajzom da se suši. U toku sušenja kada je suv više od pola promešajte ga i nastavite sa sušenjem. Sušenje u mom slučaju je trajalo nekih 10 sati. Kada se ohladiti preručiti ga u kutiju i staviti u zamrzivač.
Po potrebi izvaditi deo staviti u teglicu i naliti maslinovim uljem.
Može da se jede i ovako kao čips bez stavljanja u ulje.
Morate sami da procenite koliko će te sušiti paradajz jer ne bi trebalo da se presuši i bude tvrd već pečen a suv.
Za verziju za stavljanje na sendviče ili u salatu treba da ostane mekan a ne kao čips. Takodje se čuva u zamrzivaču.
Varijanta za prah se suši kao i kod čipsa i onda se melje u mlinu za kafu ili u secku. Stavite u teglicu i čuvajte u fri-ideru ili zamrzivaču. Pazite jer može da se desi da vam se mlin za kafu pokvari jer je paradajz dosta tvrd kada se ovako osuši.
Prijatno!