Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

петак, 25. септембар 2015.

PLAVI PARADAJZ SA PIRINČEM





Da napravim ovo jelo me inspirisala kuvarigrica Ajme koliko nas je 

Ovomesečna domaćica je 

Jelena, autorka bloga: Jelina jela, zadatak je plavi paradajz.










POTREBNE NAMIRNICE:


-  2 komada plavog paradajza manjih (oko 300 g)
- 1 glavica crnog luka
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašika ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA
-  5 šaka pirinča dugog zrna
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica morske soli
- po ukusu mlevenog bibera
-  1 veza peršunovog lista
- 150 g kačkavalja
-  voda po potrebi











PRIPREMA:


Plavi paradajz očistite da ostane deo kore u trakama i isecite na kockice.
U tiganj prvo stavite maslinovo ulje, luk iseckan, kurkumu, beli luk u granulama, morsku so i biljni začin. Sve to malo propržiti i dodati plavi paradajz. Moj nije gorak pa nisam morala da ga prethodno usoljavam. Propržiti i njega zajedno sa lukom i začinima i dodati pirinač. Sve promešati da se pirinač zagreje i naliti vodom. Kuvati pirinač i dodavati vodu u toku kuvanja. Pirinač bude brzo gotov pa pazite da vam se ne raskuva. U kuvano varivo dodati kačkavalj isečen na listiće ili izrendan i iseckan peršunov list. Probati pa ako je potrebno dosoliti i dodati mleveni biber. Lagano promešati i servirati toplo kao glavno jelo bez mesa.

Odnos pirinča i vode je 1:3, odnosno koliko pirinča triputa više vode. Po osobi pirinač merim šakama plus jedna, mada me mama učila da se po osobi uzima 1 manja kafena šoljica pirinča plus jedna i vode tri puta više ili da prelije pirinač za 2 prsta. Pirinač ja kada prokuva ostavim poklopljen pa on upije svu vodu i omekša a bude suv. Jedino dodajem više maslinovog ulja jer pirinač traži višak masnoće da se ne bi lepio.









Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.