Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

уторак, 30. јул 2019.

SLADOLED ESKIMKO















Kada nam dodje leto i vručina nas smori prija nešto slatko i hladno. Gotov sladoled Eskimko koji je odličnog ukusa i jako brzo se sprema uz par sati smrzavanja daće vam slatkiš koji može samo da prija. 


Post je uradjen u saradnji sa  C Slatka tradicija.












POTREBNE NAMIRNICE:


- 2 kesice C eskimko čokolada
- 2 kesice C eskimko vanilina
- 1 kesica C eskimko stracciatella
- 1 kesica C šlag-krem čokolada - 60g
- 1+ 1 kesica  C šlag krem beli-75g  
 - 50 + 50 g čokolade
- 1,5 l mleka



































PRIPREMA:


Potrebno je umutiti sladoled i to na sledeći način:

Za sladoled od vanile: Odmeriti 5 dl mleka i sipati deo u duboku posudu. Dodati prah za sladoled od vanile i šlag krem beli. Mutiti mikserom manjom brzinom pa postepeno povećajte uz dodavanje ostatka mleka. Od ove količine sladoleda sam za 2 torte iskoristila 2/3 sladoleda a ostatak sam podelila na dva dela. U jedan deo sam dodala ekstrat od maline i to zamrzla.


Za sladoled od čokolade: Postupak je isti kao kod predhodnog samo koristite prah za sladoled od čokolade i šlag krem čokoladni. Od ove količine sladoleda sam napravila 2 torte za koje mi je trebalo 3/4 sladoleda a ostatak sam zamrzla.

Za sladoled straćatelo: Odmerite 3 dl mleka i sipati u duboku posudu. Dodati prah za sladoled straćatelo i šlag krem beli. Kada umutite dodajte 50 g iseckane crne čokolade i sve lepo promešajte. Od ukupne količine sladoleda sam iskoristila 2/3 za 2 torte a ostatak sam zamrzla.


Kada sladoled umutite možete ga spakovati posebno u kutije i zamrznuti. Ja nisam već sam sve sipala u jednu veću kutiju stavljajući gomilice sladoleda jednu preko druge. Zatvorite poklopcem i stavite da se zamrzne. 

Kašikom za sladoled vadite kugle i poslužite.


























Prijatno!




GIBANICA S TIKVICAMA

















Volim gibanicu spremljene na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama. Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite ovu pitu koja može da se jede topla ili hladna. Može da vam bude kompletni obrok sa salatom po želji ili doručak uz jogurt. 


Post je sponzorisan.













POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g kora za pitu ( 16 listova)

Za fil:

- 500 g tikvice pečene
- 500 g sira urda
- 3 dl kisele pavlake 20% masnoće
- 7 komada jaja
- 0,5 dl maslinovog ulja
- po ukusu sitna morska so
- 1 kesica prašak za pecivo 
- 2 kašike suvog ili svežeg vlašca

Za preliv:

- 2 dl mleka
- 2 komada jaja
- 0,5 dl maslinovog ulja




















PRIPREMA:


Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelite sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se propeku da omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice.

U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte.

Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35x20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda.

Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda.

Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelila odozgo.

Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta.

Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.

Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.





















Prijatno!





субота, 27. јул 2019.

KAŠA OD BRESKVE













Krenula je sezona breskvi i ove godine su lepo rodile. Iskoristite to i napravite kašu od breskvi, koju možete višestruko da upotrebite. Može da bude dodatak uz kolače, u krem za kolače, sladoled, smuti, voćni puding, voćni jogurt, za mazanje na hleb a može da bude i gusti sok ako dodate odredjenu količinu vode i meda. Budite maštoviti i iskoristite na najbolji način ovu predivnu voćkicu. Spremljena na način, koji ću vam opisati u receptu, može da se sačuva i za zimski period.









POTREBNE NAMIRNICE:

- 5 kg breskve














PRIPREMA:


Breskve operite i poparite vrelom vodom da bi lakše skinuli ljusku. Očistite ih od ljuske i koštica i isecite na manje komade.

Stavite voće u odgovarajuću posudu i usitnite štapnim mikserom u kašu.

Kašu od breskve preručite u lonac i stavite na ginglu da prokuva. Pustite da provri pa smanjite temperaturu i kuvajte oko 30 minuta. Za to vreme mešajte kašu da vam ne zagori.

Vruću kašu sipajte u sterilisane tegle do vrha i odmah zatvorite metalnim poklopcima. Tegle okrenite naopako, na poklopac, pokrite i ostavite da se ohlade.

Kada se ohlade tegle vratiti u prvobitni položaj i odložite u ostavu.

U uvodu sam navela na koji način možete da iskoristite kašu od breskve. Ja sam je već koristila kao dodatak sladoledu, za sok i kašica za mog unuka.











Prijatno!