Kada nam dodje leto i vručina nas smori prija nešto slatko i hladno. Gotov sladoled Eskimko koji je odličnog ukusa i jako brzo se sprema uz par sati smrzavanja daće vam slatkiš koji može samo da prija.
Potrebno je umutiti sladoled i to na sledeći način: Za sladoled od vanile: Odmeriti 5 dl mleka i sipati deo u duboku
posudu. Dodati prah za sladoled od vanile i šlag krem beli. Mutiti
mikserom manjom brzinom pa postepeno povećajte uz dodavanje ostatka
mleka. Od ove količine sladoleda sam za 2 torte iskoristila 2/3 sladoleda a ostatak sam podelila na dva dela. U jedan deo sam dodala ekstrat od maline i to zamrzla.
Za sladoled od čokolade: Postupak je isti kao kod predhodnog samo
koristite prah za sladoled od čokolade i šlag krem čokoladni. Od ove količine sladoleda sam napravila 2 torte za koje mi je trebalo 3/4 sladoleda a ostatak sam zamrzla. Za sladoled straćatelo: Odmerite 3 dl mleka i sipati u duboku posudu.
Dodati prah za sladoled straćatelo i šlag krem beli. Kada umutite
dodajte 50 g iseckane crne čokolade i sve lepo promešajte. Od ukupne količine sladoleda sam iskoristila 2/3 za 2 torte a ostatak sam zamrzla.
Kada sladoled umutite možete ga spakovati posebno u kutije i zamrznuti. Ja nisam već sam sve sipala u jednu veću kutiju stavljajući gomilice sladoleda jednu preko druge. Zatvorite poklopcem i stavite da se zamrzne.
Volim gibanicu spremljene na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama. Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite ovu pitu koja može da se jede topla ili hladna. Može da vam bude kompletni obrok sa salatom po želji ili doručak uz jogurt. Post je sponzorisan.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 500 g kora za pitu ( 16 listova)
Za fil: - 500 g tikvice pečene - 500 g sira urda - 3 dl kisele pavlake 20% masnoće - 7 komada jaja - 0,5 dl maslinovog ulja - po ukusu sitna morska so - 1 kesica C prašak za pecivo - 2 kašike suvog ili svežeg vlašca Za preliv: - 2 dl mleka - 2 komada jaja - 0,5 dl maslinovog ulja
PRIPREMA: Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelite sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se propeku da omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice. U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte. Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35x20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda. Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda. Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelila odozgo. Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta. Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi. Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.
Krenula je sezona breskvi i ove godine su lepo rodile. Iskoristite to i napravite kašu od breskvi, koju možete višestruko da upotrebite. Može da bude dodatak uz kolače, u krem za kolače, sladoled, smuti, voćni puding, voćni jogurt, za mazanje na hleb a može da bude i gusti sok ako dodate odredjenu količinu vode i meda. Budite maštoviti i iskoristite na najbolji način ovu predivnu voćkicu. Spremljena na način, koji ću vam opisati u receptu, može da se sačuva i za zimski period.
POTREBNE NAMIRNICE: - 5 kg breskve
PRIPREMA: Breskve operite i poparite vrelom vodom da bi lakše skinuli ljusku. Očistite ih od ljuske i koštica i isecite na manje komade. Stavite voće u odgovarajuću posudu i usitnite štapnim mikserom u kašu. Kašu od breskve preručite u lonac i stavite na ginglu da prokuva. Pustite da provri pa smanjite temperaturu i kuvajte oko 30 minuta. Za to vreme mešajte kašu da vam ne zagori. Vruću kašu sipajte u sterilisane tegle do vrha i odmah zatvorite metalnim poklopcima. Tegle okrenite naopako, na poklopac, pokrite i ostavite da se ohlade. Kada se ohlade tegle vratiti u prvobitni položaj i odložite u ostavu. U uvodu sam navela na koji način možete da iskoristite kašu od breskve. Ja sam je već koristila kao dodatak sladoledu, za sok i kašica za mog unuka.