Sneško domaćica Facebook

уторак, 30. јул 2019.

GIBANICA S TIKVICAMA

















Volim gibanicu spremljene na sve moguće načine, jer puno eksperimentišem. Ova je s tikvicama. Meni se dopala a nadam se da će i vama. Zato iskoristite sezonu tikvica i napravite ovu pitu koja može da se jede topla ili hladna. Može da vam bude kompletni obrok sa salatom po želji ili doručak uz jogurt. 


Post je sponzorisan.













POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g kora za pitu ( 16 listova)

Za fil:

- 500 g tikvice pečene
- 500 g sira urda
- 3 dl kisele pavlake 20% masnoće
- 7 komada jaja
- 0,5 dl maslinovog ulja
- po ukusu sitna morska so
- 1 kesica prašak za pecivo 
- 2 kašike suvog ili svežeg vlašca

Za preliv:

- 2 dl mleka
- 2 komada jaja
- 0,5 dl maslinovog ulja




















PRIPREMA:


Prvo tikvice isecite na kolutove, posolite i prelite sa kašikom maslinovog ulja, izmešajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni da se propeku da omekšaju. Viljuškom izgnječite tikvice.

U veću posudu izlomite jaja, umutite viljuškom, dodajte tikvice i sve ostale sastojke koji su navedeni za fil. Dobro promešajte.

Kore odvojite po dve jer vam trebaju 8 rolata koji se slažu u kalup 35x20, obložen papirom za pečenje i nauljen, u dva reda.

Svaku drugu koru namažite filom i urolajte. Stavite u prvi red 4 rolata. Namažite ih filom. Urolajte i sledeća 4 rolata na isti način i stavite preko prvog reda.

Ako vam je ostao fil, meni nije, namažite gibanicu odozgo. Ja sam morala da dodatno napravim preliv od mleka, jaja i ulja i ovim prelila odozgo.

Gibanicu stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da se peče oko 50 minuta. Proveravajte, možda vaša rerna peče drugačije pa vam neće trebati više od 40 minuta.

Pečenu gibanicu izvadite iz rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.

Seći na parčiće veličine po želji i poslužte toplo mada je isto tako dobra i kada se ohladi.





















Prijatno!





Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.