Recept je nastao kao inspiracija za nagradnu igru Zlatiborca sa njihovim proizvodima.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 2 komada većih jaja
- 50 g prazi luka (samo zeleni deo -
na kockice)
- 50 g bebi krastavčića (na
četvrtine)
- 1 crvena barena paprika (na
kockice)
- 100 g belog sira u kocki (krupnije
izmrvljen)
- 100 g kačkavalja (na kockice)
- 100 g svinjske pečenice Zlatiborac
(na kockice)
- 1 puna kašika kisele pavlake
- 1 kašika suvog vlašca
- 50 g mariniranih šampinjona (na
listiće)
- soli po ukusu
- 2 kesice praška za pecivo
- 2 šoljice mekog pšeničnog brašna
(1,5 dl)
- 1 šoljica belog integralnog
kukuruznog brašna
- 3 dl jogurta
- 1,5 dl maslinovog ulja
I još je potrebno:
- 7-8 listova svinjske pečenice
Zlatiborac
- 150-200 g Zlatiborac dimljena
slanina u zaštitnoj atmosferi
- svež peršunov list za ukrašavanje
PRIPREMA:
Pripremite sve namirnice kako je
navedeno u sastavu recepta.
U silikonski kalup za kuglof stavite
na dno listove svinjske pečenice Zlatiborac. Zatim obložite kalup u krug
listovima Zlatiborac dimljene slanine u zaštitnoj atmosferi tako što će te
listove stavljati da se naslanjaju i na sredinu i na krajeve kalupa. Ovako
pripremljen kalup ostavite sa strane.
U dublju činiju stavite prazi luk,
bebi krastavčiće, papriku, beli sir, kačkavalj, svinjsku pečenicu
Zlatiborac, marinirane šampinjone, kiselu pavlaku, suvi vlašac i jaja.
Sve promešajte i sada dodajte oba
brašna, so i prašak za pecivo. Ponovo sve promešajte.
Ulijte jogurt i maslinovo ulje.
Sjedinite sve u gusto testo.
Kalup za kuglof stavite na plitki
pleh od rerne, da bi bilo stabilnije, i sada lagano kašikom ubacujte testo u
kalup za kuglof koji ste obložili svinjskom pečenicom Zlatiborac i Zlatiborac
dimljenom slaninom u zaštitnoj atmosferi.
Napunite kalup ali neka vam krajevi
dimljene slanine Zlatiborac malo vire iznad testa.
Dok pripremate testo uključite rernu
na 200 C stepeni sa ventilatorom, da se zagreje. Kada kuglof stavite u rernu
smanjite temperaturu na 160 C stepeni i pecite oko 60 minuta. Za svaki slučaj
proverite da li je pečen uz pomoć dužeg štapića koji treba da ostane suv kada
ga izvadite iz testa.
Izvadite kuglof iz rerne i ostavite
desetak minuta da se prohladi. Kuglof okrenite uz pomoć tanjira na kojem će te
servirati. Stavite tanjir preko i preokrenite. Lagano skinite silikonski kalup.
Slani kuglof ukrasite krupno
iseckanim peršunom.
Ostavite da se dobro prohladi.
Seći slani kuglof Zlatiborac na
parčiće željene veličine i poslužite kao toplo predjelo.
Prijatno!