Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

четвртак, 13. децембар 2018.

SLANI KUGLOF ZLATIBORAC











Recept je nastao kao inspiracija za nagradnu igru Zlatiborca sa njihovim proizvodima.












POTREBNE NAMIRNICE:


- 2 komada većih jaja
- 50 g prazi luka (samo zeleni deo - na kockice)
- 50 g bebi krastavčića (na četvrtine)
- 1 crvena barena paprika (na kockice)
- 100 g belog sira u kocki (krupnije izmrvljen)
- 100 g kačkavalja (na kockice)
- 100 g svinjske pečenice Zlatiborac (na kockice)
- 1 puna kašika kisele pavlake
- 1 kašika suvog vlašca
- 50 g mariniranih šampinjona (na listiće)
- soli po ukusu
- 2 kesice praška za pecivo
- 2 šoljice mekog pšeničnog brašna (1,5 dl)
- 1 šoljica belog integralnog kukuruznog brašna
- 3 dl jogurta
- 1,5 dl maslinovog ulja

I još je potrebno:

- 7-8 listova svinjske pečenice Zlatiborac
- 150-200 g Zlatiborac dimljena slanina u zaštitnoj atmosferi
- svež peršunov list za ukrašavanje
















PRIPREMA:



Pripremite sve namirnice kako je navedeno u sastavu recepta.
U silikonski kalup za kuglof stavite na dno listove svinjske pečenice Zlatiborac. Zatim obložite kalup u krug listovima Zlatiborac dimljene slanine u zaštitnoj atmosferi tako što će te listove stavljati da se naslanjaju i na sredinu i na krajeve kalupa. Ovako pripremljen kalup ostavite sa strane.
U dublju činiju stavite prazi luk, bebi krastavčiće, papriku, beli sir, kačkavalj, svinjsku pečenicu Zlatiborac, marinirane šampinjone, kiselu pavlaku, suvi vlašac i jaja.
Sve promešajte i sada dodajte oba brašna, so i prašak za pecivo. Ponovo sve promešajte.
Ulijte jogurt i maslinovo ulje. Sjedinite sve u gusto testo.
Kalup za kuglof stavite na plitki pleh od rerne, da bi bilo stabilnije, i sada lagano kašikom ubacujte testo u kalup za kuglof koji ste obložili svinjskom pečenicom Zlatiborac i Zlatiborac dimljenom slaninom u zaštitnoj atmosferi.
Napunite kalup ali neka vam krajevi dimljene slanine Zlatiborac malo vire iznad testa.
Dok pripremate testo uključite rernu na 200 C stepeni sa ventilatorom, da se zagreje. Kada kuglof stavite u rernu smanjite temperaturu na 160 C stepeni i pecite oko 60 minuta. Za svaki slučaj proverite da li je pečen uz pomoć dužeg štapića koji treba da ostane suv kada ga izvadite iz testa.
Izvadite kuglof iz rerne i ostavite desetak minuta da se prohladi. Kuglof okrenite uz pomoć tanjira na kojem će te servirati. Stavite tanjir preko i preokrenite. Lagano skinite silikonski kalup.
Slani kuglof ukrasite krupno iseckanim peršunom.
Ostavite da se dobro prohladi.
Seći slani kuglof Zlatiborac na parčiće željene veličine i poslužite kao toplo predjelo.
 













Prijatno!




 


недеља, 2. децембар 2018.

KOLAČ S KRUŠKAMA











Čokoladni kolač obogaćen voćem i to kruškom je bilo nešto novo za mene. Nama se dopao a nadam se da će i vama.



POTREBNE NAMIRNICE:

- 2 veće kruške
- 2 komada jaja
- 2 kašike bagremovog meda
- 3 dl mleka
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1,5 dl ulja
- 4 kašike brašna
- 4 kašike kokosovog brašna
- 3 kesice pudinga od čokolade
- 1 kašika kakao praha
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- šećer u prahu za posipanje



PRIPREMA:

Prvo uključite da se rerna zagreje na 180 C stepeni, sa toplim vazduhom, a ako nemate tu opciju može i bez toga.

Sada u dublju posudu stavite izlomljena jaja, med i vanilin šećer i ručno, žicom, umutite sastojke u penušavu smesu.
Dodati ulje, promešati, pa mleko u koje ste sipali jabukovo sirće i sve dodatno umešati.
Zatim umešati brašno, kokosovo brašno, puding od čokolade i mutite da se razbiju grudvice. Na kraju umešati kakao prah i prašak za pecivo.
Testo izlite u manji četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje. 
Kruške oprati, prepoloviti i izvaditi sredinu s košticama. Svaku polovinu zaseći na trake širine 5 mm. Sada kruške položiti preko testa na 4 mesta. 
Pleh stavite u zagrejanu rernu i peći oko 25 minuta. Proverite da li je pečen uz pomoć čačkalice.
Pečen kolač izvadite iz rerne, pokrikte i ostavite da se ohladi.
Seći na veće kocke pazeći da rez ide preko svake polovine kruške.
Kolač možete da pospete šećerom u prahu ili da poslužite uz šlag ili sladoled.

Prijatno!

Slike recepta sam izgubila prilikom kvara kompjutera pa zato objavljujem sliku stranice iz časopisa gde je recept objavljen.









среда, 28. новембар 2018.

MINI TROUGLIĆI OD PRAZI LUKA S MESOM













Dugo sam razmišljala da li da pravim ovo jelo jer mi se učinilo komplikovano. Medjutim kada sam krenula da ga pravim shvatila sam da nije ni malo komplikovano a dobijete jedno fantastično ukusno jelo još i lepo za oko. Inače recept je po uzoru na isti od moje Dijane iz Dijanine kuhinje.










POTREBNE NAMIRNICE:


- 3 deblja struka prazi luka dužine 20 cm (samo beli deo)
- 150 g mlevenog mesa
- 50 g prazi luka usitnjen u secku
- po ukusu sitna morska so
- po ukusu biber
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kačičica crnog luka u prahu
- 1 kašika začina od sušenog povrća bez soli
- 1 kašičica dimljene paprike
- trun kurkume
- 2 kašike maslinovo ulje

Za preliv:

- 100 ml neutralne pavlake
- 100 ml vode ili mleka
- 1 kašičica suvog peršuna
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašičica začina od sušenog povrća bez soli























PRIPREMA:


Strukove prazi luka preseći ali ne do kraja. Staviti ih u posoljenu kipuću vodu na par minuta da bi se listovi odvojili. Ocedite od vrele vode i prohladite ih u hladnoj vodi.

Napraviti fil od navedenih namirnica. Nemojte pržiti već sve ostaje sirovo.

Uzimajte po jedan list prazi luka i na jedan kraj stavite kašiku fila i zamotavajte trougliće premotavajući naizmenično iz kraja u kraj. Raditi ovako dok ne potrošite sve namirnice.

Složiti trougliće u podmazanu vatrostalnu činiju.

Napraviti preliv od navedenih namirnica i preliti trougliće.

Staviti u zagrejanu rernu na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, da se zapeku.

Poslužiti tople kao glavni obrok.











Prijatno!



четвртак, 22. новембар 2018.

ŠNICLE OD POVRĆA SA PRELIVOM OD SENFA I RENA













Kada ne znate šta bi za ručak a maštoviti ste napraviće te jedan zdrav obrok koji se lako sprema a glavni sastojci su razne vrste povrća. Uz preliv od senfa i rena dobiće te odličan i brz obrok.










POTREBNE NAMIRNICE:

Za šnicle:

- 300 g gotovog zamrznutog povrća za rusku salatu
- 200 g obarenog prosa
- 200 g rendanog kačkavalja
- 2 kašike začina od sušene zeleni bez soli
- po ukusu sitna morska so
- 1 kašika sušenog vlašca
- 1 kašika sušenog peršuna
- 1 kašičica dimljene aleve paprike
- 1/2 kašičice kurkume u prahu
- 1 jaje
- veza mirodjije (u mom slučaju zamrznuta)
-  10 kašičica gi putera

Za preliv:

- 2 kašike pavlake
- 1 dl kefira
- 1 kašika senfa
- 1 kašika rena
- peršun
- so po potrebi












PRIPREMA:

Prvo napravite preliv od navedenih namirnica i ostavite u frižideru.

U odgovarajuću činiju staviti sve navedene namirnice osim gi putera. Sve lepo sjedinite u kompaktnu smesu. 
Uz pomoć kašike uzimati smesu i rukama formirati male šnicle. Pažljivo ih utapkajte jer hoće da se rasipaju tokom pravljenja, i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje na koji ste stavili gomilice gi putera. Na svaku gomilicu po jednu šniclu.
Na svaku šniclu stavite po pola kašičice gi putera.
Stavite u zagrejanu rernu na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, da se peku.
Kada lepo porumene gotove su.
Izvadite iz rerne i ostavite da se prohlade.
Servirati kao glavno jelo uz preliv od senfa i rena.
Od ove smese izadje 16 šnicli.











Prijatno!



субота, 10. новембар 2018.

PATLIDŽAN S ĆUFTAMA I ŠPAGETAMA












Kombinacija povrća, mlevenog mesa uz dodatak špageta dala je ovaj interesantan recept. Inače jele su mi se ćufte ali da to ne bude klasično u sosu već na neki drugi način. Pa da počnemo sa receptom.




POTREBNE NAMIRNICE:


 Za podlogu od povrća:

- 100 g crnog luka
- 1 manji patlidžan
- 1 mlada tikvica
- 3 paprike raznih boja
- 200 g šampinjona
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašika začina od sušenog povrća bez soli
- po ukusu sitna morska so
- 300 g paradajza
- 1 vezica peršunovog lista
- 2 kašike maslinovog ulja

Za ćufte:

- 300 g mlevene junetine
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica kurkume u prahu
- nekoliko grančica peršuna
- 6 kašika sojinih ljuspica
- 1 jaje
- 100 g suve šunke

Još je potrebno:

- 1 pakovanje integralnih špageta
- 1 kašika maslinovog ulja
- so i voda







PRIPREMA:


 Na malo ulja propržiti iseckan na rebarca crni luk. 
Papriku očistiti i iseći na štapiće pa dodati u tiganj s lukom i kratko prodinstati.
Tikvicu i patlidžan zajedno s korom iseći na kocke. Šampinjone na listove, pa ubaciti u tiganj s lukom i paprikom. Sve začiniti mešavinom začina od sušenog povrća bez soli, kurkumom u prahu, dosoliti i dinstati u sopstvenom soku, dok povrće ne omekša.
Paradajz iseći na kockice i ubaciti pred kraj dinstanja.
Za pripremu ćuftica sjediniti mleveno meso, sitno seckani crni luk, beli luk u granulama, kurkumu u prahu, seckani peršun, ljuspice soje bez kvašenja, jaje i seckanu suvu šunku. Dobro umesiti da se sve namirnice povežu i od dobijene smese napraviti ćuftice veličine oraha.
Dinstano povrće preručiti u vatrostalnu činiju i odozgo utisnuti ćuftice.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom, dvadesetak minuta.
Špagete obariti u posoljenoj vodi. Kada vodi provri ubaciti špagete. Čim omekšaju i upadnu u vodu, poklopiti i ostaviti desetak minuta u vreloj vodi da omekšaju. Na ovaj način se neće prekuvati. Ocedite ih od vode i preliti maslinovim uljem.
Špagete servirati na tanjir, preliti ih smesom od povrća, odozgo stavite po 2-3 ćufte, posuti seckanim peršunom i poslužiti.








Za ovaj recept sam izgubila slike zbog kvara na kompjuteru, zato objavljujem stranicu iz časopisa gde je recept objavljen.




















Prijatno!


петак, 9. новембар 2018.

BEĆARAC S PIRE KROMPIROM












Bećarac je jelo koje se najviše sprema leti, kada ima dosta svežeg sezonskog povrća. Možete da ga spremite i u neko drugo ako ste uspeli da povrće zamrznete.





POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g crnog luka 
- 1 kg sveže paprike raznih boja
- 500 g čeri paradajza
- 1 kocka za supu od povrća
- 2 kašike začina od sušene zeleni bez soli
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 2 kašike maslinovo ulje
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 veza peršunovog lista

- 1/2 kašičice lovora u prahu
- 2 kašičice belog luka u granulama




PRIPREMA:

Luk očistiti i iseći na rebarca. Papriku iseći na tračice a čeri paradajz na četvrtine.

U dubljem tiganju dinstati luk na ulju sa trunom soli. Kada luk postane staklast dodati papriku i ostaviti poklopljeno da se dinsta. Na pola kuvanja dodati paradajz i dinstati i dalje da povrće omekša. Dodati začine, promešati i pustiti par minuta da se ukusi povežu. Na kraju dodati krupno seckan peršunov list.

Servirati kao glavno jelo uz beli sir ili pire krompir, kao što je u mom slučaju.
U posnoj varijanti pire krompir pravim sa začinima, vodom i maslinovim uljem dok u mrsnoj pire pravite sa mlekom.








Prijatno!






уторак, 16. октобар 2018.

MUSAKA S TIKVICAMA












Jedno jako ukusno jelo s tikvicama i dosta začina a napravljeno na interesantan način dopašće se svima koji vole tikvice.



POTREBNE NAMIRNICE:

- 900 g tikvica
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 glavica crnog luka
- 300 g mlevenog mesa
- 1 kašika začina od sušenog povrća bez soli
- sitna morska so po ukusu
- malo bibera
- 3 kašike seckanog vlašca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 jajeta
- 200 ml kefira ili jogurta



PRIPREMA:

Tikvice oprati, oguliti, iseći na deblje kolutove i odložiti u dublju posudu. Posoliti ih, dodati kurkumu u prahu, suvi origano, beli luk u granulama i sve dobro promešati.

U tiganj sipati kašiku ulja i sitno seckani crni luk. Blago ga posoliti. Kada luk omekša dodati mleveno meso i dobro ga upržiti.

Meso začiniti mešavinom sušenog povrća bez soli, koji sama pravim, biberom i na kraju dodati vlašac.

U okruglu vatrostalnu posudu s poklopcem sipati kašiku maslinovog ulja i složiti tikvice uspravno u krug. Izmedju sipati uprženo mleveno meso.

Posudu poklopiti i staviti u rernu na 200 C stepeni da se peče, sve dok tikvice ne omekšaju i ne porumene.

Posebno umutiti jaja i kefir i dobijenom smesom preliti pečene tikvice. Vratiti posudu u rernu da se jaja zapeku.

Savet: Ako su tikvice mlade ne morate ih ljuštiti, samo ih dobro operite.








 Za ovaj recept sam izgubila slike prilikom kvara kompjutera zato objavljujem skeniranu stranicu časopisa gde je recept objavljen.






Prijatno!





 


понедељак, 15. октобар 2018.

ČIPKASTA TESTENINA S POVRĆEM










Ako u svojoj kuhinji imate sušeno povrće samo uz dodatak testenine i šampinjona vrlo brzo možete da napravite ovo jelo. Naravno sve ovo može da se napravi i sa svežim namirnicama.




POTREBNE NAMIRNICE:

- 400 g čipkaste testenine
- 400 g šampinjona
- 1 kašika sušenog crnog luka
- 1 kašika sušenog mešanog povrća bez soli
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1+2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica aleve slatke paprike
- 2 kašike čipsa od bundeve
- 2 kašike začina od sušenog mešanog povrća bez soli
- 2 kašike smrznute mirodjije
- 1 šaka sušenog čeri paradajza
- 200 ml neutralne pavlake
- 1 šaka smrznutog peršuna
- po ukusu sitna morska so
- po ukusu biber
- voda



PRIPREMA:


Stavite vodu s malo soli da provri, a zatim u nju ubacite testeninu, promešati, poklopiti i skloniti sa šporeta. Posle nekih 10 do 15 minuta testenina upije vodu i omekša. Procedite je i prelite 1 kašikom maslinovog ulja.
Šampinjone oprati i iseći na listće a sitnije ostavite cele. Prebaciti ih u tiganj u koji ste sipali ostatak ulja, a zatim dodati sušeni crni luk, mešavinu suvih začina, kurkumu, so i biber. Šampinjoni će pustiti svoju vodu pa ih prodinstajte i imešajte alevu papriku.
Naliti sve vodom da ogrezne povrće, dodati čips od bundeve, zelen i mirodjiju. Ostavite da se dinsta na laganoj vatri dok povrće omekša.
Posle nekih 20 minuta, tečnost treba da ukuva, dodati sušeni čeri paradajz i neutralnu pavlaku. Promešati i ostaviti na ringli da sos baci ključ i malo se zgusne.
Na kraju umešati peršun.
Poslužiti testeninu prelivenu povrćem.

Prijatno!

Koristila sam sušeno i zamrznuto povrće, koje spremam sama. Inače sam bila u stisci s vremenom i ovo mi je dobro došlo. Svo ovo povrće može da se zameni svežim, mada ni na ovaj način jelo ne gubi na kvalitetu.


Za ovaj recept sam izgubila slike prilikom kvara kompjutera pa objavljujem stranicu iz časopisa gde je recept objavljen.