Kada dobijete trešnje, ili imate veću količinu svojih možete napraviti džem, kolače, sok ali i kompot. Tako sam i ja pošto sam dobila trešnje napravila džem i deo iskoristila za kompot.
Recept je uradjen u saradnji sa C Slatka tradicija.
.
Priprema: 2 sata
Za 5 velikih tegli
POTREBNE NAMIRNICE:
- 4 kg trešanja
- 2 kesice C vanilin šecer
- 1 kesica C limuntus
- 4 kašike šećera
- 4 dl vode
PRIPREMA:
Trešnje oprati i očistiti od drški i koštica. Staviti ih u pekač, dodati vanilin šećer, limuntus i vodu. Staviti poklopac od pekača i sve staviti u rernu na 160 C stepeni, sa ventilatorom, da se zagreva 1 sat. Izvaditi iz rerne, promešati i probati da li je potrebno dodati šećer. U mom slučaju je trebalo da se doda šećer. Vratiti u rernu ponovo kuvati još 1 sat.
Vrelo kuvano voće sipati u sterilisane tegle do vrha, zatvoriti poklopcima i okrenuti naopako. Pokriti i ostaviti da se tegle ohlade. Vratiti u prvobitni položaj i odložiti u ostavu.
Kada zahladi prijaće vam.
Prijatno!