Za najveći hrišćanski praznik Božić mesi se česnica, koju domaćica mesi u Božićno jutro. Sprema se od belog brašna i kvasca a u zamešeno testo stavljaju se simboli zdravlja, blagostanja... novčić, zrno kukuruza, pšenice, pasulja, dren... Može biti slana ili slatka ili napravljena od kukuruznog brašna ili kao pita, što zavisi od običaja.
Božićna česnica se ne seče već lomi rukama. Veličina česnice zavisi od broja ukućana.
Post je uradjen u saradnji sa C Slatka tradicija
priprema 50 minuta
pečenje oko 50 minuta
Potrebno je:
- 1 kg brašna T 400
- 2 kesice C suvi kvasac
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 1 kesica C prašak za pecivo
- 150 ml ulja
- 200 ml jogurta
- 200 ml mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 kašika meda
Priprema:
U odgovarajuću posudu staviti deo brašna, kvasac, šećer i promešati pa dodati so, deo ulja, jogurt, mleko i jaje.
Sve zamesiti ručno ili mikserom, nastavci za testo, uz postepeno dodavanje ostatka brašna i na kraju ulje. Ostavite 1 kašiku za mazanje testa. Testo treba da bude kompaktno i da se odvaja od posude. Namazati testo kašikom ulja i ostaviti da se duplira, na toplom mestu.
Testo samo malo premesiti i odvoji deo za ukrase a ostatak stavite u tepsiju podmazanu uljem i posutu brašnom. Rastanjite rukom u pogaču. Sada zasecite mesta na testu u koja ubacite pripremljenu paru i zrnevlje.
Od odvojenog testa napravite pletenicu za okolo i za krst. Od ostatka napravite razne ukrase, list, ptica, knjiga, grozd...
Ostaviti testo da naraste ponovo. Namazati žumancetom sa malo vode.
Rernu zagrejati na 200 C stepeni i staviti česnicu da se peče oko 45 minuta. Pazite da vam ne pregori.
Gotovu česnicu premažite medom i ostaviti da se ohladi.
Česnica se lomi rukama.
Hristos se rodi - Vaistinu se rodi!