Ajvar koji je pravljen samo od pečene crvene paprike sa maslinovim uljem je nešto što bi svakako preporučila svima koji vole ovaj namaz od paprike.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 20 kg sirove crvene paprike ajvarke
- 3 dcl maslinovog ulja
- morska so po ukusu
- sirće po ukusu
PRIPREMA:
Papriku operite, osušite i ispecite na smederevcu ili na način kako to inače radite. Stavite pečenu papriku u najlon kesu da se upari. Papriku čistite od ljuske i semena, ispirajte je u vodi koja se ocedila od paprike, i stavljajte je odmah u cediljku tako da će se ona ujedno i ocediti dok svu papriku očistite.
Papriku sameljite u blenderu, ili mašini za meso, ali pazite da je previše ne sameljete.
Sipajte ulje u pekač i stavite u rernu na 200C stepeni da se zagreje.
Stavite usitnjenu papriku u pekač, poklopite i vratite u rernu. Posle jedno sat vremena je promešajte i opet vratite u rernu da se peče i dalje. Ponovo je promešajte kada prodje još jedan sat. Tada dodajte morsku so i sirće po ukusu. Vratite u rernu na još jedan sat. U mom slučaju se ajvar peko 3 sata. Pazite da se ne prekuva jer će zagoreti zato možete na pola sata da proveravate jer sve zavisi od vaše rerne. Ja sam koristila topli vazduh u toku pečenja.
Izvadite pekač iz rerne i vreli ajvar sipajte u tegle do vrha i odmah zatvorite i okrenite tegle naopako. Pokrite tegle kuhinjskim ubrusom i ostavite da se ohlade. Tada tegle vratite u normalan položaj i odložite u ostavu.
Za ajvar ostavljen na ovaj način nemora da se koristi konzervans jer se tegle vakumiraju i za tim nema potrebe. Ovako ajvar može da se očuva i 2 godine. Kod mene u špajzu je pretekla jedna tegla od prošle godine i ništa se nije promenila.
Od ove količine paprike sam dobila samo 6 tegli ajvara ali paprika je bila pomešana tako da je jedan deo bio mesnata paprika sa tankom ljuskom a drugi deo paprika sa manje mesa a debljom ljuskom. Inače one liče jedna na drugu pa prodavci lako mogu da vam podvale, kao meni jer je bila pomešana u kutiji koju sam kupila.
Što se tiče ulja možda je mogla i manja količina, meni je ovako odgovaralo.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.