Svi mi se snalazimo kako da sačuvamo odredjene namirnice za zimu a jedna od njih je i peršun. Uvek sam zamrzavala a sada sam rešila da ga ostavim u maslinovom ulju i verujte više nego odličan način da uvek imate svež peršun. Na ovaj način može da se sačuva i mirodjija, sremuš...
POTREBNE NAMIRNICE:
- 10 vezica peršunovog lista
- maslinovo ulje
- 1 veća tegla
PRIPREMA:
Svaku vezicu peršuna dobro operite i otresanjem odstranite deo vode. Iskidajte lišće i dodatno prosušite papirnim ubrusom.
Ubacite lišće u multipraktik i sameljite (usitnite). Pošto je lišće suvo u toku mlevenja dodajte po malo maslinovo ulje sve dok ne dobijete kašu.
Prebacite samleveni peršun u teglu i nalijte maslinovim uljem da ga prelije. Zatim sve promešajte i ostavite da se slegne.
Zatvorite teglu poklopcem i ostavite u frižider.
Ovako pripremljen peršun može da stoji i celu kalendarsku godinu. Mada ovo možete da uradite u bilo koje doba godine ako nemate vremena da redovno odlazite na pijacu ili u toku zime kada se svež peršun teško nalazi. Ako imate hladnu ostavu možete držati teglu i tamo ne mora u frižideru.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.