Recept za namaz od tikvica me zaintrigirao i odlučila sam da probam. Naravno da sam nešto dodala a nešto oduzela od originala. Ne sećam se čiji je recept, ali evo moje verzije za ovaj interesantni namaz.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 1 kg mladih tikvica
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika suvog vlašca
- 1 kašika susama
- 100 g sirove semenki golice
- 1 veza peršunovog lista
- 200 g sitnog sira
- 1/2 soka od limuna
PRIPREMA:
Tikvice očistite i isecite na deblje kolutove. Stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, pospite uljem i solju. Odozgo stavite list papira za pečenje pokvašen vodom. Peći tikvice na 200 C stepeni da omekšaju. Pečene tikvice izvaditi i ostaviti da se ohlade.
U dublju posudu stavite tikvice i dodajte sve sastojke osim sira. Sve usitnite štapnim mikserom. Dodajte sir i peršun i dodatno umiksajte u kremasti namaz. Na kraju umešajte i sok od pola limuna i dosolite, ako je potrebno.
Namaz stavite u kutiju, poklopite i ostavite u frižider da se ohladi i ukusi povežu.
Koristite namaz za doručak ili večeru, namazan na domaći integralni hleb.
Ako volite jači ukus belog luka dodajte još jednu kašičicu. Vlašac, peršun i beli luk možete da koristite i svež ako imate. U mom slučaju je korišćen sušeni vlašac, peršun zamrznut i beli luk u granulama.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.