Ovaj put sam htela da ne bude običan hleb pa sam hlebno testo obogatila sirom, začinima i sušenim čeri paradajzom. Ovako obogaćeno testo se pokazalo kao odlična zamena za hleb.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 0,5 šolje integralnog heljdinog brašna (2dl)
- 0,5 šolje integralnog speltinog brašna
- 0,5 šolje ovsenog brašna
- 0,5 šolje integralnog kukuruznog belog brašna
- 150 g pšeničnog brašna T500
- 7 g svežeg kvasca (ili trećina kesice suvog)
- 0,5 kašičice jabukovog sirćeta
- 1 mala kašičica sitne morske soli
- 1/3 kesice praška za pecivo
- 1 mala kašičica šećera
- 1+1 kašika maslinovog ulja
- 2-3 šolje tople vode
- 300 g sitnog sira
- 2 kašičice belog luka u granulama
- 2 kašičice origana
- 3 šake SUŠENI ČERI PARADAJZ
- 2 kašike susama
PRIPREMA:
U veću posudu staviti sva brašna i promešati. U sredinu napraviti mesto i izmrviti kvasac, ako je svež, ili sipati suvi i dodati šećer i malo tople vode da se kvasac otopi.
Malo promešati, dodati deo ulja, so i toplu vodu i uz pomoć žice ili varjače, ručno, promešati i sjediniti testo. Treba da bude kompaktno i lepljivo, ali tako treba jer se ne mesi rukama. Politi preko testa ostatak ulja i pokriti i ostaviti da se desto udupla.
Testo ponovo promešajte da se sjedini u finu, rastegljivu masu i preručite polovinu testa u pleh, koji ste obložili papirom za pečenje. U mom slučaju je to bio okrugli kalup ili tepsija. Odozgo rasporediti sir, beli luk, origano i SUŠENI ČERI PARADAJZ . Sada stavite ostatak testa. Odozgo posuti susamom.
Ostaviti ponovo da naraste a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni, sa ventilatorom. Naraslu pogaču malo probodite na više mesta i stavite da se peče 45 minuta.
Izvadite je iz rerne i tepsije, odvojite papir i prebacite na rešetku da se ohladi.
Čuvajte je u najlon kesi da se ne bi osušila. Može da stoji nekoliko dana a ostaje mekana i ne mrvi se.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.