Obožavam karfiol i kada sam videla Gagin recept sa ovom izuzetno hranljivom namirnicom i u ovakvoj kombinaciji sa začinima i sirom, morala sam da ga isprobam. Nisam pogrešila a i suprugu se dopao. Naravno, klasika, morala sam nešto da dodam i oduzmem. Jelo može da bude i posno i mrsno. U posnoj varijanti samo izbacite sir i poslužite uz neku salatu.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 1 srednja glavica karfiola (oko kilograma)
- 2+2 kašike maslinovog ulja
- so po ukusu
- 1/2 limuna samo sok
- 400 g obarenih leblebija
- 100 g obarene heljde
- 1 glavica crnog luka
- 3-4 kašike ajvara (umesto harise, koju nisam imala)
- 1/3 kašičice mlevenog kima
- 1/3 kašičice mlevenog korijandera
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 2 lista mlevenog lorbera
- 1 kašika suvog povrća za supu
- 1/2 kašičice kurkume u prahu
- 1 posna pocka za supu
- peršunov list
- 300 g sira
PRIPREMA:
Karfiol iskidajte na cvetove i složite u teflonsku tepsiju. Pospite mlevenim začinima i polovinom ulja, pa stavite u rernu na 200 C stepeni da karfiol omekša.
Posebno skuvajte leblebije i heljdu i ocedite.
Crni luk isecite na rebarca i prodinstajte na ostatku ulja. Dodajte sušeno povrće, kurkumu, kocku za supu, beli luk, peršun i ajvar. Sve malo prodinstajte i nalite sa šoljom vode. Pustite da voda uvri i dobijete gusti sos.
Pečen karfiol izvadite iz rerne i preko složite leblebije i heljdu i vratite u rernu još nekih desetak minuta.
Izvadite i u vruće umešajte već pripremljeni sos.
Servirajte na tanjir i odozgo nabacajte komadiće sira.
Ukrasite svežim peršunom.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.