POTREBNE NAMIRNICE:
- 300 g raženog brašna
- 2 kašike ovsenih pahuljica
- 1 kašika ovsenih mekinja
- 150 ml vode
- 100 ml maslinovog ulja
- pola kašičice šećera
- pola kašičice soli
- 2 kašike sirove golice
- 2 kašike zdrobljenog lana
PRIPREMA:
U dublju posudu stavite izdrobljen
kvasac, pola količine vode sobne temperature i šećer. Kada se kvasac otopi
dodajte brašno, so, ostatak vode i ulje i mikserom, nastavci za testo umesite
testo. Dodajte ovsene pahuljice, mekinje, golicu i lan i sve još umesite. Testo
treba da bude mekano i malo lepljivo. Testo izvadite iz vangle, oblikujte
mokrim rukama i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Uključite rernu
na 250 C stepeni da se zagreje. Stavite hleb da se peče 10 minuta na 250 C
stepeni pa onda smanjite temperaturu na 200 C stepeni i pecite još nekih 20
minuta da porumeni. Pečen hleb izvadite iz rerne i zamotajte u kuhinjsku krpu i
ostavite da se ohladi.
BONUS SAVET:
Hleb možete da premažete uljem ili
vodom pre pečenja a posle pečenja da ga poprskate hladnom vodom ali nije
obavezno. U mom slučaju je bilo bez toga. Možete hleb dodatno da pospete
semenkama golice. Dok se hleb peče, ako rerna nema opciju pare, stavite u rernu
šerpicu sa vodom, jer će ona stvarati paru i pomoći da se hleb bolje ispeče.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.