Sastojci:
Za testo sve ovo puta 2:
1/2 sveži kvasac 20gr.
400 gr. brašna
50 gr. šećera
1/8 l mleka
2 komada jaja
80 gr. rastopljenog maslaca /margarina/
korica od pola limuna
prstohvat soli
Nadev od maka:
200 gr. samlevenog maka
100 gr. šećera
1 kesica vanilin šećera
2 kašike meda
1/2 kašičice cimeta
ribana kora jednog limuna
1/16 l mleka
50 gr. suvog groždja
Nadev od oraha:
4 žumanca
100 gr. šećera
1/8 l mleka
250 gr. samlevenih oraha
2 štangle rendane čokolade (može i čokolada u prahu)
malo cimeta
rendana kora limuna
1 kesica vanilin šećera
1 kašika ruma
Mešajte žumance sa šećerom, dodajte mleko, začine, čokoladu
i orahe. Sve dobro sjedinite.
Priprema:
U odgovarajućoj posudi rastopite kvasac i 2 kašičice šećera
u 10 kašika toplog mleka i ostaviti na toplom 15 minuta. Posebno u dublju
posudu stavite prosejano brašno, prstohvat soli, ostale sastojke i kvasac,
dobro izmešajte i mutite ručno varjačom ili mikserom nastavci za testo, dok
testo ne počne da se odvaja od posude. Testo pokrite i ostavite
na toplom mestu oko 50 min. Odnosno dok ne naraste da udvostruči
količinu. Nadošlo testo dobro premesite, podelite na 4 dela i svaki izvaljajte
na 1/2 cm. debljine, namažite nadev od maka, zavijte, prebacite u pleh
obložen papirom za pečenje i to još jednom. Sada to isto uradite sa
nadevom od oraha I ostavite desetak minuta da ponovo nadodje.
Namažite belancetom i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na
200"C oko 40 do 50 minuta. Pećenu štrudlu izvadite iz rerne, namažite
je ponovo belancetom, pokrite krpom i ostavite da se prohladi. Seći na
parčiće i služiti. Može da se pospe šećerom u prahu ako to želite.
Prijatno!
Savet: Ja sam pravila štrudlu i sa makom i sa orasima zajedno, zato je potrebna dupla mera za testo, inače možete da napravite samo jednu vrstu sa polovinom mere ili sa istim filom a duplom merom testa. Ova količina materijala za testo je za dve štrudle, tako da Vi sami procenite koliko će te toga da napravite, a količina fila je takodje za dve štrudle.
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.