Sastojci:
5dl vode
2 šolje mekog brašna
1 kesica praška za pecivo
0,5dl ulja
2 komada jaja
100g griza
500g šljiva
150g prezle
1dl ulja
šećer u prahu
cimet
(ako volite)
prstohvat soli + 1/2 kašičice soli
Priprema:
Prvo u šerpu srednje veličine stavite vodu, so i ulje i
ostavite da provri. Šljive
očistite od koštica. Sada skinite šerpu sa vatre i umešajte brašno pomešano sa
praškom za pecivo i žicom dobro izmešajte da se ne bi stvorile grudvice. Kada
se testo prohladi oko desetak minuta, umešajte jaja i dobro sjedinite s testom.
Dodajte griz i još brašna, da bi se dobilo testo koje se ne lepi za ruke. Ja za
ovo koristim mikser nastavke za testo, tako što postepeno dodajem brašno i
mutim testo, povremeno probam rukom da vidim da li se testo lepi. Sada rukama,
koje prethodno pobrašnjim, kidam testo i pravim loptice malo veće od
oraha, onda ih na dlanu rastanjim u mali krug i stavim šljivu
u sredinu i dobro stisnem krajeve i dlanovima provaljam da se dobije loptica.
Redjam knedle na pobrašnjenu radnu površinu i tako sve dok ne
potrošim svo testo. Sada u dublju šerpu sipajte oko 2 litre vode, dodajte so i
pustite da provri, smanjite vatru i puštajte knedle da se kuvaju. Kada
isplivaju kuvajte ih još 0ko 15 minuta. Okrećite ih dok se kuvaju ali pažljivo
da se ne bi raspale. Dok se knedle kuvaju u tiganj sipajte ulje, da pokrije dno
tiganja, dodajte prezle i na tihoj vatri pržite da porumeni, mešajte ih jer
mogu da zagore. Kuvane knedle vadite rešetkastom kašikom i spuštajte u upržene
prezle, protresite tiganj da knedle ravnomerno pokupe prezle. Izvadite ih u činiju
ili na veći tanjir, pospite prah šećerom i cimetom.
Ako ne volite cimet
ne morate da ga koristite.
Prijatno!
|
Sneško domaćica
Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.
уторак, 24. април 2012.
KNEDLE SA ŠLJIVAMA
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.