Neko će možda reći da nisam izmislila toplu vodu kada sam odlučila da sama napravim začin od sušenog povrća i da više ne koristim one iz radnje pune aditiva. Odavno ja sama pravim ovaj začin s tim što sam ranije mešala samleveno povrće sa morskom solju ali sam kasnije prešla na varijantu bez soli, tako da sada jelo dosolim po ukusu.
POTREBNO JE:
- 300 g sušenog povrća (šargarepa, koren peršuna, celer, paškanat, list peršuna)
PRIPREMA:
Povrće možete sami da iseckate na kockice i da sušite u rerni, ako imate rernu sa ventilatorom, samo je to malo duži proces.
U našim bio radnjama može da se kupi već osušeno povrće tako da je to jednostavnija varijanta, pogotovo ako nemate vremena da sami sušite.
Potreban vam je i mlin za kafu. Mlin za kafu, koji ja imam je bio zaboravljena sprava koja se nije koristila. Tako sam se ja dosetila i počela da ga koristim za pravljenje odredjenih vrsta brašna ali i da meljem povrće, koje koristim kao začin i stavljam ga u jelo, supe, čorbe...
Povrće možete prvo da prosejete kroz djerdjiv sa malo većim rupicama i tako odvojite sušeni peršun ili da ostavite sve zajedno. Stavite sušeno povrće u mlin za kafu i provrtite par krugova da se ne bi skroz usitnilo. Ako više volite sitno kao prah samo ga duže meljite.
Kada sameljem svo povrće preručim ga u teglu, zatvorim poklopcem i to je to.
Ako ste odvajali peršun onda posebno spakujte u teglicu.
Kod mene se zdržala jedna plastična tegla od začina,iz vremena kada sam kupovala začin pa je sada koristim u ove svrhe.
Začin koristite za dodavanje u sve što kuvate a so dodajte po potrebi i ukusu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.