Malo sam eksperimentisala i odlučila da probam kako bi izgledalo da čeri paradajz ostavim i na drugi način osim sušenja i zamrzavanja pa sam ih stavila u tegle kao kompot. Uspelo je i može da se koristi za jelo kao i svaki drugi paradajz.
POTREBNE NAMIRNICE
- 3 kg čeri paradajza sitnijeg (otprilike)
- 14 ljutih papričica (po 2 za svaku teglu)
- 14 grančica peršunovog lista (po 2 za svaku teglu)
- 7 kašičica soli (po 1 za svaku teglu)
- 3,5 kašičice belog luka u granulama ili 7 čenova belog luka
- voda
- 7 velikih tegli od 1 kg
PRIPREMA:
Čeri paradajz očistite od drškica i dobro operite.
Redjajte u sterilisane tegle, u mom slučaju sam upotrebila 7 tegli. Nisam sigurna da li je bilo 3 kg čeri paradajza jer nisam merila pa sam napisala meru odokativno. Vi napunite onoliko tegli koliko želite.
U svaku teglu sa strane ugurajte po 2 ljute papričice i po dve grančice svežeg peršunovog lista.
Direktno u teglu sipajte so i po pola kašičice belog luka. Ako volite više svež beli luk u svaku teglu dodajte iseckan po jedan čen belog luka.
Tegle napunite vodom i svaku teglu zatvorite metalnim poklopcem.
U veći lonac stavite na dno kuhinjsku krpu i složite tegle, meni su trebala 2 lonca.
Sipajte u lonac vodu da prekrije tegle, stavite lonac na ringlu i uključite da kuva na nižoj temperaturi. Kada prokuva voda u loncu, kuvajte oko 20 minuta. Pazite da ne kuva previše jako da vam tegle ne popucaju.
Sklonite sa vatre i ostavite tegle u vodi da se potpuno ohlade.
Izvadite tegle iz vode, obrišite i odložite u ostavu.
Voda u teglama izgleda zamućena zbog belog luka u granulama, jer on se u vodi ne rastvara. Pasterizacija je odličan način čuvanja zimnice i zato nije potrebno dodavati konzervans ni šećer.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.