Obožavam smokve, koje su mediteransko voće ali uspevaju i ovde kod nas u Beogradu, te zato imamo tu čast da uživamo u njihovom ukusu. Ovaj put je to džem ali bez šećera, upotrebila sam jednu kesicu vanilin šećera.
Recept je posvećen kuvarskoj igrici
POTREBNE NAMIRNICE:
- 2 kg svežih smokvi
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica džem fiksa
- prstohvat limuntusa
PRIPREMA:
Smokve oprati i odstraniti im peteljke. Možete ih preseći a i ne mora, jer kada su zrele one su mekane i nema potrebe za tim. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati. Sipati 1 dl vode i prstohvat limuntusa. Kuvati ih kratko jer one su mekane i ne treba im puno kuvanja a ja inače volim kada se osete komadi smokve. Čim počnu da se raskuvavaju dodati im džem fiks pomešan sa vanilin šećerom i par kašika kuvanog voća. Sve promešati dobro da se džem fiks istopi i kuvati još nekoliko minuta.
Vruć džem sipati u tegle do vrha. Zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti naopako. Pokriti i ostaviti da se ohladi. Okrenuti tegle i odložiti u ostavu.
Ako ne volite da se osete smokve možete da ih usitnite štapnim mikserom u kašu.
Od ove količine se dobiju 2 veće i jedna mala teglica.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.