POTREBNE
NAMIRNICE:
-
½
kockice kvasca
-
250
ml mleka
-
1
kašičica šećera
-
2
kašičice morske soli
-
500
g brašna
-
½ margarina
-
susam,
mak
PRIPREMA:
U dublju posudu
staviti izmrvljen kvasac, šećer i mleko i pustiti da se kvasac otopi i fermentiše.
Dodati brašno,
morsku so i mikserom, nastavci za testo, zamesiti testo. Ako je testo lepljivo
dodati još malo brašna jer testo mora da se odvaja od posude i da se formira u
obliku lopte.
Ostaviti na
toplom mestu pokriveno testo da se duplira.
Izvaditi uskislo
testo na radnu površinu i razvući ga u pravougaonik. Namazati trećinom
margarina i preklopiti kao pismo.
Testo razviti i
ponoviti postupak premazivanja i sklapanja. Ovo uraditi još jednom, znači tri
puta.
Testo razvući
oklagijom i urolati. Iseći rolat na 4 pravougaonika i 4 puža.
Uzeti dublju
šerpu i obložiti je papirom za pečenje i složite testo.
Od ostatka testa
formirati sredinu pogače tako što upletete testo. Okolo složite naizmenično
puževe i trouglove.
Ostaviti pogaču
na toplom mestu negde oko sat vremena da se duplira.
Pogaču namazati
mlekom i sredinu posuti makom a puževe susamom.
Zagrejati rernu
na 200 C stepeni i staviti pogaču da se peče. Kada porumeni smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći
još malo, sve ukupno oko 40 minuta.
Pečena pogača
treba da bude lagana da se odvoji od papira.
Izvaditi je iz
rerne, namazati vodom, pokriti i ostaviti da se prohladi.
Pogaču izlomiti i
poslužiti.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.