POTREBNE
NAMIRNICE:
*
30-tak listova kiselog kupusa
* 1
kg mešanog mlevenog mesa
* 1
glavica crnog luka
* 2
šoljice pirinča
* po
ukusu suvi biljni začin, biber, aleva paprika, beli luk u granulama
* 200
g suve slanine
* 200
g suvih svinjskih rebara
* 1
kašika masti
* 2-3
lista lovora
* 100
g kečapa
* 2
kašike gustina
PRIPREMA:
Odvojiti
listove kiselog kupusa i odstraniti koren.
Posebno
u odgovarajuću posudu staviti mast i
propržiti iseckani crni luk, dodati mleveno meso i propržiti zajedno. Dodati
začine i pirinač i sve sjediniti.
Uzimati
listove kupusa i na svaki staviti kašiku fila, preklopiti sa jedne strane i
urolati. Višak lista ugurati u sarmu prstom.Tako raditi dok se ne potroši sav materijal.
U duboki lonac na dno staviti par listova kiselog kupusa, staviti u krug
napravljene sarme, u sredinu staviti iseckanu suvu slaninu i suva rebra i
nastaviti da redjate napravljene sarme dok ne popunite lonac. Staviti lovorov
list, pokriti sarme listovima kupusa i naliti vodom da ogrezne. Staviti preko
tanjir da pritisnete sarme, jer se onako podignu, poklopiti i ostaviti da se
kuvaju nekoliko sati na tihoj vatri.Prvo na jačoj dok ne počne da kuva a onda
smanjiti na minimum i kuvati dalje. Na pola kuvanja razmutiti kečap sa
gustinom i čašom vode i preliti sarme. Ako je potrebno dodati još
malo tople vode i ostaviti da se sarma ukrčka.
Služiti
kao glavno jelo.
U mom
slučaju sarma se kuva celu noć na tihoj vatri. Možete da je kuvate i u rerni
ali onda se sarme slože uspravno u pekač i poklope, pa se tako krčka nekoliko sati. Na
kraju se otklopi i pusti da se malo zapeče.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.