Slavu Sveta Petka sam počela da slavim posle smrti roditelja 2012. godine. Još dok su bili živi tata i mama su od mene tražili da im obećam da ću posle njih nastaviti da slavim tatinu krsnu slavu, jer tata je imao nas dve, mene i sestru, a ja sam trebala da kao drugo dete budem sin. Obećanje dato roditeljima sam ispunila i nastavila da slavu Sveta Petka slavim u mojoj kući. Slavski kolač pravim sama i naravno da kada sam prvi put mesila kolač da je bilo ludo i nezaboravno jer sam kolač stavila u plitku tepsiju da se peče pa je kolač izašo u toku pečenja izvan tepsije. Morala sam da pravim drugi i da od komšinice u toku noći pozajmim brašno, jer sam ostala bez istog a nisam imala gde u to doba da ga kupim. Već sledeće godine nije bilo nikakvih problema pošto sam znala kako sve to sada da uradim a da mi se ne ponovi ono od prethodne godine. Sliku drugog kolača nemam i ni ne znam kako se to desilo da nemam nijednu sliku. A 2014. godine sam imala pomagača u vidu moje ćerke. Kolač je ona zamesila i napravila a ja sam ga samo ukrasila. Ukrase sam pravila po sećanju, kako sam videla da to radi moja mama, iako na internetu ima lepo objašnjeno kako se to radi, meni je ovako bilo draže. Medjutim 2015. godine kolač nisam pravila ja, iz opravdanih razloga. Kroz ovaj post daću recept kako ja pravim slavski kolač i možda nekome bude od pomoći.
Slavski kolač 2012. godina |
Slavski kolač 2014. godina |
Slavski kolač 2015. godina |
Slavski kolač 2016. godina |
Slavski kolač 2017. godina |
Slavski kolač 2018. godina |
POTREBNE NAMIRNICE:
Za kolač posni:
- 500 g mekog brašna T-400
- 250 ml svetene vode
- 20 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 5 kašika ulja
Za kolač mrsni:
Koristiti isti recept kao i za posni kolač ali dodajte pola mleka a pola svetene vode, dodajte jaja i to 1 jaje i jedno belance u testo a drugo žumance koristite za mazanje kolača. Umesto ulja u testo stavite 50 g otopljenog putera.
Ako volite da kolač bude sladji dodajte u testo više šećera a ako volite slani kolač onda postupite po navedenom u receptu.
Za ukrase:
- 50 g brašna
- 50 g skroba (gustina)
- 50 ml vode
- prstohvat soli
PRIPREMA:
U odgovarajuću posudu stavite kvasac, pola količine tečnosti, šećer i kašiku brašna. Kada se kvasac zapeni možete da ga ubacite u ostatak brašna. Dodati so i ostatak tečnih sastojaka i ako je u pitanju mrsna varijanta kolača razmućeno jaje i belance. Rukama ili mikserom, nastavcima za testo, umesite testo koje je mekano ali se odvaja od posude i ruku. Testo pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se duplira.
Testo lagano na pobrašnjenoj radnoj površini premesite i odvojite manji deo za sredinu kolača a ostatak podelite na 4 manje i 1 veću lopticu, na 3 dugačke trake od kojih se plete pletenica i dva manja valjka iste veličine koji će biti krst.
U dublji kalup ili šerpu prečnika do 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje ili podmazali, u sredinu stavite testo koje ste prvo odvojili. Upletite pletenicu od traka i stavite oko kolača. Sada stavite dva manja valjka preko ukrštene kao krst. Loptice složite tako da veću lopticu stavite u sredinu preko krsta a manje na sve četri strane izmedju krsta. Ako pravite posnu varijantu kolač namažite svetenom vodom ili uljem a ako je mrsna varijanta onda koristite žumance.
Kolač ukrasite tako što će te od testa za ukrase, koje treba da se zamesi da bude jako tvrdo i da se ne lepi a oklagijom razvalja jako tanko, pečatom od drveta sa simbolima vere naprave 5 poskurica-slavskih pečata ili kocki koje se stave preko loptica. Od ostatka testa za ukrase pravite razne oblike, ptičice, grozd, listove, klas žita i razne druge oblike. Ukrase ja pravim na moj način odnosno onako kako sam naučila od moje pokojne majke. Vi možete da pogledate post, koji sam postavila na ovu temu a sa Sajta mogujatosama.com a možete pogledati ovde - KAKO NAPRAVITI UKRASE ZA SLAVSKI KOLAČ
Sada kolač ostavite da nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni. Stavite kolač da se peče i posle nekih 15 minuta smanjite temperaturu na 180C stepeni i kolač pecite još nekih 30 minuta. Vodite računa da vam kolač ne pregori ili da ne ostane sirov, što uglavnom zavisi od debljine kolača odnosno veličine kolača. Za ovu količinu testa dovoljno je da se peče oko 45 do 50 minuta.
Pečen kolač izvadite iz rerne, malo poprskajte vodom i pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.