Torta učestvuje u igrici Ajme koliko nas je.., sa temom jagode.
POTREBNI
SASTOJCI:
Za 3 kore:
-
4
komada jaja (posebno belance – posebno žumance)
-
250 g
šećera
-
10
kašika hladne vode
-
300 g
brašna
-
1
kesica vanilin šećera
-
1
kesica praška za pecivo
Za fil:
-
6
kašika brašna
-
3
kašike gustina
-
10
kašika šećera
-
5 dcl
mleka
-
250 g
margarina za filove
-
3
kesice vanilin šećera
-
3
žumanca
Još je potrebno:
-
500 g
jagoda zamrznutih
-
3
kesice šlag krema belog
-
po
uputstvu sa kesice mleko
PRIPREMA:
U odgovarajućoj
posudi umutite belanca sa prstohvatom soli u čvrst šam. U drugoj posudi umutite
žumanca sa šećerom i vanilom uz postepeno dodavanje hladne vode kašika po
kašika i stalno mućenje mikserom. Dodati brašno i prašak za pecivo i
promešajte. Dobićete zrnastu masu. Sada umešajte šam od belanaca polako da
belanca ne spadnu. Ovu penastu masu sipajte u okrugli kalup obložen papirom za
pečenje. Peći na 200C stepeni dok kora ne porumeni i odvoji se od papira.
Možete čačkalicom da proverite da li je pečeno pa ako je čačkalica suva
izvadite koru iz rerne. Ostavite da se ohladi i odvojite je od papira. Dobijenu
koru presecite vodoravno tako da dobijete 3 kore.
Za fil brašno,
gustin i šećer sa vanilom razmutite u mleku da nema grudvica. Stavite na ringlu
i na tihoj vatri uz stalno mešanje žicom skuvajte krem. Kada se krem zgusne
sklonite sa vatre i u vruće dodajte margarin i žumanca i mikserom umutite.
Jagode otopite i
izgnječite. Ostavite nekoliko zamrznutih za dekoraciju.
Na tacnu stavite
koru i nanesite polovinu jagoda sa sokom i ravnomerno ih rasporedite. Nanesite
trećinu žutog fila i stavite drugu koru. Ponovite postupak sa jagodama i filom
i stavite treću koru koju pokvasite sokom od jagoda. Nanesite ostatak fila
preko cele torte.
Umutite šlag po
uputstvu sa kesice i nanesite neravnomerno na celu tortu. Ukrasite zamrznutim
jagodama pre služenja. Tortu stavite da se hladi do sutradan.
Ohladjenu tortu
secite na parčiće i poslužite.
Prijatno!
Savet: ako volite
više slatko možete da povećate količinu šećera u filu.
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.