Ko voli sok od paradajza a ima sokovnik ili mašinicu za odvajanje soka od ljuske i semenki može da napravi ovaj izuzetno zdrav napitak. U mom slučaju sam koristila sokovnik tako da sam svu količinu paradajza 100% iskoristila tako što je odvojen čist sok na jednu stranu a deo koji je sadržao ostatke paradajza sam izmiksala štapnim mikserom, tako da nisam ništa bacila.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 5 kg paradajza
- soli po ukusu
PRIPREMA:
Paradajz operite i očistite od peteljki. Presecite ga na polovine ili četvrtine u zavisnosti od veličine.
Pripremite sokovnik i stavljajte paradajz da se cedi. Na jednu stranu će izlaziti čist sok od paradajza a na drugu pulpa.
Sok skupljajte u odgovarajućoj posudi a kada završite cedjenje preručite ga u dublji lonac. Dodajte so po ukusu ili ostavite bez. Uključite ringlu i ostavite da sok prokuva. Kuvajte ga još nekih 15 minuta.
Vreli sok sipajte u flaše do samog vrha, u mom slučaju su bile flaše sa širokim grlom koje su praktičnije od onih sa uskim grlom, zatvorite metalnim poklopcem i okrenite ih naopačke.
Ušuškajte ih da se ne bi prevrnule i ostavite dok se ne ohlade.
Kada se ohlade okrenite ih i odložite u ostavu.
Pulpu, koja je ostala posle cedjenja soka, nemojte bacati. Iskoristite je za dalju preradu.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.