Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 26. фебруар 2018.

VARIVO OD TIKVICA










Tikvice su povrće koje je jako inspirativno i zdravo i ne moraju uvek da budu tikvice punjene ili pohovane. Evo jedne zdravije varijante jela od tikvica, za koje se nadam da će vam se dopasti. Slično je po ukusu punjenim tikvicama ali se brže sprema jer se pravi od celih tikvica.



POTREBNE NAMIRNICE:

- 1,200 g tikvica
- 1 šolja sojinih ljuspica
- 2 kašike sušenog crnog luka
- 1 kašika sušenog biljnog začina bez soli
- 1 kašičica kurkume
- 1 kocka za supu
- 1/2 kašičice djumbira
- 1 kašičica aleve paprike
- 1 kašičica sitne morske soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sušene zeleni
- 1 kafena šoljica helje u zrnu
- 1/2 tegle domaćeg kečapa
- voda
- po 1 grančica mirodjije, peršuna i celera





















PRIPREMA:


Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom da ogreznu i ostavite da se natope i upiju vodu a višak vode ocedite.
Heljdu operite i potopite u vruću vodu i kada se natopi ocedite je.
Tikvice operite i ako nisu baš mlade oljuštite i nasecite na kolutove.
U tiganj stavite maslinovo ulje, natopljene sojine ljuspice, crni luk, kurkumu, djumbir, kocku za supu i sušeni začin bez soli. Sve promešajte i propržite pa dodajte so i alevu papriku. Na kraju dodajte i sušenu zelen i heljdu u zrnu. Sve dobro promešajte i sklonite sa vatre.
U dublju šerpu stavite polovinu tikvica, preko sipajte sav fil i složite ostatak tikvica.
U tiganj stavite kečap i zagrejte ga pa nalijte vodu. Ovim nalijte tikvice da ogreznu i stavite na ringlu da se kuvaju. Kad počnu da izbijaju mehurići smanjite temperaturu, poklopite i ostavite da se krčka. Ne treba dugo samo dok se tikvice i heljda skuvaju a da se ne raspadnu. 
Probajte i ako je potrebno još dosolite. Odozgo stavite iseckan peršun, mirodjiju i celer.
Poslužite toplo kao glavno jelo.
Količina jela je dovoljna za 6 do 8 osoba.







Prijatno!




Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.