Još jedan od mojih hlebova. Neko ima kolekciju kolača, pita, kuglofa a ja hlebova. Eksperimentima nikad kraja i do sada nikada nisam omanula. Uvek ispadnu dobro i vrede truda.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 2 šolje integralno speltino brašno ( šolje od 2 dl)
- 2 šolje integralno heljdino brašno
- 4 šolje belog brašna
- 1 kašika kima
- 1 kvasac (suvi ili svež)
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- 2+2 kašike maslinovog ulja
- 3 šolje surutke
- 1 šolja tople vode
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 2 kašike ovsenih pahuljica
PRIPREMA:
U jednu posudu staviti sve suve sastojke i promešati kašikom. Dodati mokre i sve sjediniti u kompaktnu smesu. Biće malo redja ali tako treba. Prelijte drugim delom ulja i ostavite 3 do 4 sata da fermentiše, s tim što na svakih pola do sata, čim se malo podigne, promešati testo.
Nadošlo testo bez mešanja prebaciti u duguljasti pleh za hleb, koji ste obložili papirom za pečenje. Namazati hleb vodom i posuti ovsenim pahuljicama, koje malo rukom utisnite u testo da bi se zalepile.
Ostaviti hleb da nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom. Staviti hleb da se peče ali smanjite temperaturu na 170 C stepeni i pecite hleb oko 50 minuta.
Pečen hleb izvaditi i zamotati u papir na kojem se peko a preko stavite kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi.
Od ove količine se dobiju 2 vekne i možete obe da pečete u isto vreme.
Hleb poslužite sečen na parčiće uz priloge po želji.
Ovaj hleb je dobar i sutradan i ne mrvi se.
Prijatno
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.