Sneško domaćica

Sneško domaćica

Volim da kuvam i pripremam razna jela, poslastice, peciva, kolače, torte ... za moju porodicu i prijatelje. Uživajte i vi sa nama.

понедељак, 10. јун 2019.

PITA SA SIROM I BLITVOM













Ako volite blitvu i drugo zeleno povrće vreme je da to iskoristite i sada kada ga ima u izobilju napravite ukusnu i zdravu pitu.










POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g kora za pitu
- 2 kašike maslinovog ulja za podmazivanje kalupa
- kim za posipanje pite

I još je potrebno:

Za fil sa blitvom:

- 2 veze blitve
- 1 kašičica sitne morske soli
- 4 komada jaja
- 400 g sira
- 50 ml maslinovog ulja

Za fil od jaja:

- 3 komada jaja
- 100 g sira
- 100 g kisele pavlake 20% masnoće
- 200 ml neutralne pavlake Prezident
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kašika suvog ili svežeg vlašca

















PRIPREMA:


Prvo uključite rernu da se zagreva na 200 C stepeni, sa toplim vazduhom.
Kalup podmazati maslinovim uljem.
Kore razdvojiti i podeliti na pola po širini ako su dovoljno velike a ako nisu samo ih malo naberite da stanu u kalup.
Pripremite fil od blitve tako što blitvu očistite od korena i operite. Ocedite, posolite i rukom izgnječite da omekša. Dodajte sir, jaja i ulje i sve izmešajte.
Za fil od jaja pomešajte sve navedene sastojke.
U kalup stavite prvo dve kore koje nauljite izmedju. Sada složite 3 kore i svaku namažite filom od jaja. Na četvrtu koru stavite polovinu fila od blitve. Opet stavite 3 kore koje mažete filom od jaja. Na četvrtu koru stavite drugi deo fila od blitve. Ovo ponovite još jednom sa 3 kore koje mažete filom od jaja i na kraju stavite 2 prazne kore. Ostatkom fila od jaja namažite pitu odozgo. Ako vam nije ostao fil napravite malo od 1 jajeta, 2 kašike ulja i 50 ml jogurta. Pitu isecite na velike kocke ili sami odaberite veličinu. Na svaku kocku stavite po malo kima ili po vašem ukusu odaberite semenke a možete da ostavite prazno.
Pitu stavite u zagrejanu rernu da se peče. Posle 20 minuta smanjite temperaturu na 160 i pecite još 20 minuta da porumeni. Sredina će joj se podići ali to tako treba jer to znači da je pita i unutra pečena.
Izvadite je i rerne, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.
Secite po već obeleženim linijama i poslužite.

















Prijatno!








Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.