Tikvice su zdrava i niskokalorična hrna. Mogu da se spremaju kao pohovane, zatim musaka sa tikvicama bez mesa i sa, punjene na više načina, što možete videti na mom blogu, tako da ne bih se sada zadržavala na već objavljenim receptima. Pogledajte još jedan način punjenja tikvica u kombinaciji sa šampinjonima. Možda vam se dopadne. Da počnemo.
POTREBNE NAMIRNICE:
Za nadev:
- meso od izdubljenih tikvica
- 2 struka mladog luka
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 kašičica kurkume u prahu
- pola kašičice djumbira u prahu
- 2 kašike začina od sušenog povrća
- 1 dl kečapa
- 1 kašika seckane mirodjije
- po ukusu sitne morske soli
Za preliv:
- po ukusu svež bosiljak
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 1 dl kečapa
- 4 kašike vrhom pune kisele pavlake
- po ukusu sitne morske soli
I još je potrebno:
- 2 velike mlade tikvice
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 pakovanje šampinjona krupnijih
- 200 g kačkavalja
- 1 kašika seckanog vlašca
- nekoliko vrhova sveže nane (ja sam koristila zamrznute)
PRIPREMA:
Tikvice ako su mlade ne trebate ljuštiti već samo operite. Ako su starije oljuštite ih. U mom slučaju su tikvice bile veće ali mlade, iz moje bašte, pa nisam morala da ih ljuštim već sam ih samo oprala i isekla na kolutove debljine 3 cm. Tikvice izdubite ali pazite da im dno ostane. Posolite ih. Meso tikvica, koje ste izdubili, sačuvajte.
U tiganj stavite maslinovo ulje, zagrejte i stavite tikvice da se malo proprže sa obe strane da porumene i malo omekšaju. Isto to uradite i sa šampinjonima, koje ste prethodno obrisali vlažnim ubrusom.
Sada napravite nadev za punjene tikvica. Meso tikvica, koje ste izdubili iseckajte i stavite u isti tiganj u kojem ste prethodno propržili tikvice i šampinjone. Dodajte iseckan luk i začine i sve prodinstajte. Biće potrebno da dodate još maslinovog ulja, jer su tokom prženja tikvice i šampinjoni pokupili deo maslinovog ulja.
Propržene tikvice složite u teflonsku ili vatrostalnu posudu. Napunite ih nadevom do pola. Na svaku tikvicu stavite po jedan šampinjon okrenut kapicama prema gore.
Posebno izmešajte kečap i kiselu pavlaku, dodajte malo svešeg bosiljka i kašičicu belog luka u granulama. ja sam koristila sušeni bosiljak. Ovom smesom prelijte svaki šampinjon.
Stavite da se peče u zagrejanu rernu na 180 C stepeni da tikice još omekšaju i odozgo porumene.
Izrendajte kačkavalj i stavite na svaku pečenu tikvicu po malo. Vratite u rernu samo da se malo otopi.
Servirajte tako što na tanjir stavite po 2 koluta punjenih tikvica, pospite vlašcem i ukrasite svežom nanom.
Servirajte toplo kao glavno jelo uz salatu po želji.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.