Kiflice sa sirom, meke ko duša i sutradan.
Ove kiflice su pravljene za specijalnu priliku konferenciju o hrani i vinu MOJA KRAVICA - FOOD TALK 2016. u saradnji sa firmom Lesaffre i Mesimo zajedno koja proizvodi ALFA kvasac.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 1 kg + 100 g brašna meko T-400
- 2 komada jaja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 1 kocka Alfa kvasca
- pola šolje tople vode
- 1 šolja mleka
- 1 šolja jogurta
- 1 kašičica sirćeta
- 150+50 g putera
- 1 kašika maslinovog ulja
- po potrebi sir
- po potrebi susam
PRIPREMA:
U duboku posudu za mešenje staviti kilogram brašna i u sredini napraviti malo udubljenje i izdrobiti kvasac te dodati šećer.
Dodati toplu vodu i malo promešati.
Ostaviti da se kvasac rastopi i smesa zapeni.
Dodati jaja, puter, mleko, jogurt, sirće, so i sve ručno ili mikserom, nastavci za testo, umutiti testo koje treba da bude dosta meko ali da se odvaja od zidova posude. Po testu sipati ulje, pokriti i ostaviti da se duplira.
Testo nemojte da mesite posle narastanja. Rukom kidajte male komade testa i razvucite ih u duguljast oblik. Kašičicom namažite malo puter. Na širi kraj testa stavite kašičicu sira i zamotajte kiflicu. Krajeve samo malo ugurajte unutra, kao kod sarme, da ne bi fil cureo napolje tokom pečenja.
Kiflice složite u pleh obložen papirom za pečenje. Namažite kiflice umućenim jajetom sa puterom i pospite susamom. Ostavite da se uduplaju a za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni i kada se rerna zagreje stavite da se peku.
Kada kiflice porumene izvadite ih iz rerne i premažite otopljenim puterom. Pokrite ubrusom i ostavite da se prohlade.
Servirajte tople kao obrok uz jogurt ili za užinu.
Kiflice možete da pravite i veće i manje, onako kako volite. U mom slučaju su srednje veličine jer ovako najviše volim. Za kiflice sam koristila pravi puter, koji može da se kupi u mlekarama na svakoj pijaci.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.