Lenju pitu možemo da pravimo na mnogo načina kao i sa svim voćem. Ideja ima na pretek. Ovo nije klasična lenja pita ali verujte odlična je. Ideju sam našla na internetu naravno uz neke moje male izmene.
Original recept koji je meni bio inspiracija je sa bloga Pomoravke pod imenom Kolač od šljiva sa penicom od belanaca.
Post je uradjen u saradnji sa C Slatka tradicija
Priprema: > 60 minuta
Za 12 osoba
POTREBNE NAMIRNICE:
Za koru:
- 250 g maslaca sobne temperature
- 160 g šećera
- 1 kesica C vanilin šecer
- 3 komada jaja
- 4 žumanca
- 300 g brašna
- 1 kesica C prašak za pecivo
Za penicu od belanaca:
- 4 belanca
- 100 g C šecer u prahu
- 60 ml ulja
- 1 kesica praha C puding sa ukusom vanilina
Za posip:
- 150 g maslaca
- 300 g brašna
Još je potrebno:
- 350 g džema od šljiva
- 1 kg šljiva
- 2 limuna samo korica
PRIPREMA:
Prvo pripremiti vatrostalni kalup 32 x 25 dubine oko 7 cm i podmazati omekšalim maslacem.
Za koru prvo umutiti maslac penasto. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz stalno mućenje.
Zatim dodavati jedno po jedno jaje i umutiti dobro pre dodavanja drugog a na kraju umešati žumanca.
Sada dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i ručno sjedinite.
Dobićete testo koje je jako gusto.
Testo kašikom vadite i rasporediti u kalupu. Preko testa namažite džem od šljiva, naravno upotrebila sam moj domaći džem, a onda složite šljive koje ste očistili od koštica. Preko narendati koricu limuna.
Napravite penicu od belanaca tako što umutiti belance u šne i postepeno dodavati šećer u prahu svo vreme muteći mikserom dok ne dobijete sjajnu i gustu penu. Sada dodati po malo ulje i na kraju puding i sve dobro sjedinite.
Preliti belanca preko šljiva i poravnati.
Na kraju napravite posip od brašna i hladnog maslaca. Utrljajti rukama dok se ne dobije mrvičasta smesa. U posip možete da dodate šećer ako želite, ja sam posula vanilin šećerom. Preko posipa narendati koricu limuna.
Posip rasporedite preko belanaca.
Staviti u zagrejanu renu na 180 C stepeni sa toplim vazduhom da se peče oko 50 minuta.
Kolač izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.
Iseći na kocke, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Limun treba da bude organski ili vaš domaći. U svakom drugom slučaju limun ostavite u vodi sa sodom bikarbonom da odstoji oko 30 min. i dobro operite.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.