Rolat gibanica sa spanaćem i dodatno obogaćena sirom, kefirom, kukuruznim grizom i brašnom od pečene heljde je moj izum jer pokušavam da u ishrani koristim što više bezglutenskih žitarica. Naravno da je uspela i onako toplu smo je začas smazali. Doduše ostalo je nešto i za sutradan i podjednako je dobra i hladna.
POTREBNE
NAMIRNICE:
-
500 g kora za pitu (12 listova)
-
4 + 1 komada jaja
-
70 g pečene heljde
-
3 dl + 0,5 dl kefira
-
1 dl + 2 kašike maslinovog ulja
-
1 kašičica sitne morske soli
-
300 g spanaća ili pakovanje zamrznutog (može i blitva)
-
400 g sitnog sira
-
6 kašika susama
PRIPREMA:
Prvo
pečenu heljdu sameljite u mlinu za kafu, da dobijete brašno.
U
odgovarajuću posudu izlomite jaja, dodajte so i umutite ručno žicom. Dodajte
brašno od pečene heljde i promešajte. Sada u smesu sipajte kefir i ulje i sve
sjedinite u kompaktnu smesu.
Posebno
pomešajte sir, spanać i 6 kašika već pripremljene smese.
Uzimajte
po 2 kore i samo drugu koru dobro namažite smesom i na jedan kraj stavite fil
od sira i spanaća. Podvijte krajeve sa obe strane i urolajte koru u rolat.
Ponovite ovo još 5 puta i dobićete ukupno 6 rolata.
Složite
ih u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ostavite mali razmak izmedju
rolata.
Posebno
pomešajte ostatak kefira, jaje i ulje i ovom smesom uz pomoć četkice
namažite rolate i obilno ih pospite susamom.
Dok
pravite gibanicu uključite rernu da vam se zagreje na 200 C stepeni a zatim
smanjite na 180C stepeni, ja koristim i topli vazduh. Stavite pripremljene
rolate da se peku dok ne porumene, oko 40 minuta.
Pečene
izvadite iz rerne i ako volite pitu sa hrskavom koricom ostavite je ne
pokrivenu da se prohladi.
Iseći
je na parčiće željene veličine i poslužite.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.