Sneško domaćica Facebook

уторак, 5. јун 2018.

GIBANICA SA SPANAĆEM I HELJDOM











Rolat gibanica sa spanaćem i dodatno obogaćena sirom, kefirom, kukuruznim grizom i brašnom od pečene heljde je moj izum jer pokušavam da u ishrani koristim što više bezglutenskih žitarica. Naravno da je uspela i onako toplu smo je začas smazali. Doduše ostalo je nešto i za sutradan i podjednako je dobra i hladna.









POTREBNE NAMIRNICE:

- 500 g kora za pitu (12 listova)
- 4 + 1 komada jaja
- 70 g pečene heljde
- 3 dl + 0,5 dl kefira
- 1 dl + 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sitne morske soli
- 300 g spanaća ili pakovanje zamrznutog (može i blitva)
- 400 g sitnog sira
- 6 kašika susama


















PRIPREMA:

Prvo pečenu heljdu sameljite u mlinu za kafu, da dobijete brašno.
U odgovarajuću posudu izlomite jaja, dodajte so i umutite ručno žicom. Dodajte brašno od pečene heljde i promešajte. Sada u smesu sipajte kefir i ulje i sve sjedinite u kompaktnu smesu.
Posebno pomešajte sir, spanać i 6 kašika već pripremljene smese.
Uzimajte po 2 kore i samo drugu koru dobro namažite smesom i na jedan kraj stavite fil od sira i spanaća. Podvijte krajeve sa obe strane i urolajte koru u rolat. Ponovite ovo još 5 puta i dobićete ukupno 6 rolata.
Složite ih u pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Ostavite mali razmak izmedju rolata.
Posebno pomešajte ostatak kefira, jaje i ulje i ovom smesom uz pomoć četkice namažite rolate i obilno ih pospite susamom.
Dok pravite gibanicu uključite rernu da vam se zagreje na 200 C stepeni a zatim smanjite na 180C stepeni, ja koristim i topli vazduh. Stavite pripremljene rolate da se peku dok ne porumene, oko 40 minuta.
Pečene izvadite iz rerne i ako volite pitu sa hrskavom koricom ostavite je ne pokrivenu da se prohladi.
Iseći je na parčiće željene veličine i poslužite.













Prijatno!










Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.