Prvi kuglof mi je uspeo i sada sam se osmelila da isprobam jedan slani ali sa korama za pitu. Ovo mi ne uspelo da sam pravila u okruglom kalupu ali kalup za kuglof je zakon. I ovaj put sam uspela i prezadovoljna izgledom, ukusom a tako mekan i vazdušast da ko ne zna ne bi znao da je pravljen sa korama za pitu. Sve u svemu preporučujem da probate.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 8 komada listova kora za pitu
- 4 komada jaja
- 1 kašičica sitne morske soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 dl maslinovog ulja
- 100 g pšeničnog griza
- 2 dl jogurta
- 6 komada briketa zamrznutog spanaća
PRIPREMA:
U silikonski kalup za kuglof stavite dve kore ali tako da prelaze ivice. Stavite kalup na pleh od rerne i uključite da se rerna zagreje na 200 C stepeni, dok pravite pitu.
Za fil u odgovarajuću posudu izlomite jaja, dodajte sitnu morsku so, prašak za pecivo i maslinovo ulje. Sve ovo ručno umutite u homogenu smesu.
Dodajte pšenični griz i promešajte.
Sada u ovu smesu sipajte jogurt i sve dobro ujednačite.
Zamrznute brikete spanaća prelite sa malo vode i ostavite par minuta da malo otpuste, ali da vam ipak ostanu i komadi.
Svaku koru malo zgužvajte i umočite u smesu od jaja, jogurta i griza. Složite ih u već pripremljen kalup za kuglof.
U sredinu svake kore ubacite po jedan briket, 6 komada, sa razmakom. Prelijte ih sa malo smese pa zatvorite korama, koje ste ostavili preko kalupa.
U ostatak smese dodajte spanać, koji ste pomoću cediljke ocedili od viška vode. Izmešajte i ovim prelijte kuglof - pitu. Nožem malo probušite kore i povucite prema gore, da sve lepo legne.
Ovako pripremljen slani kuglof stavite u zagrejanu rernu, smanjite temperaturu na 170 C stepeni, sa toplim vazduhom, i pecite oko 60 minuta.
Pita - kuglof je gotova kada se odvoji od ivica i lepo porumeni.
Izvadite je iz rerne, stavite veliki tanjir preko i prevrnite. Skinite kalup i ostavite pokrivenu da se ohladi.
Kuglof - pitu isecite i poslužite uz jogurt ili po želji.
Prijatno!
baš mi se sviđa kako ti je ovo ispalo... ko kanda će sad i kod mene pite da postanu kuglofaste...
ОдговориИзбришиDa znaš i meni se ovo svidja. Ovako je lepše na oko jedino što mora da se peče malo duže nego obična pita.
ОдговориИзбриши