Jednostavna pita od kvasnog testa sa filom od maka i sira. Mami vas svojim izgledom a o ukusu, kada probate, prosudite sami.
POTREBNI SASTOJCI:
- za testo:
- - 500 +50 g brašna za kiselo testo
- - pola kocke kvasca
- - 1 kašičica soli
- - 2 kašičice šećera
- - 250 ml toplog mleka
- - 2 kašike maslinovog ulja
- za I fil:
- - 200 g mlevenog maka
- - 1 šolja mleka
- - 50 g šećera
- - 1 kesica vanilin šećera
- za II fil:
- - 250 g sitnog neslanog sira
- - 200 g suvih brusnica
- - malo višnjevače
- - 1 limun samo sok
- - 40 g šećera
- - 1 kašika griza
- još je potrebno:
- - pola tegle džema od kajsija
PRIPREMA:
U dublju vanglu stavite sastojke za
testo i ručno ili mikserom, nastavci za testo, zamesite testo koje se ne
lepi za zidove posude. Pokrite i ostavite do 60 minuta da testo
nadodje.
Nadošlo testo izvadite na pobrašnjenu
radnu površinu, malo ga premesite i podelite na 4 dela. Svaki deo
oklagijom razvaljajte u pravougaonik i prenesite ga u pleh u koji ste
stavili papir za pečenje.
Preko kore namažite džem i sipajte pola
količine fila od maka. Fil se pravi tako što ste mak, šećer i vanilin
šećer skuvali u mleku i ostavili da se ohladi.
Sada napravite drugu koru i stavite je
preko maka. Na ovu koru nanesite sav fil od sira, koji ste napravili
tako što ste u sir umešali brusnice, koje ste ranije potopili u
višnjevaču, pa ocedili, dodali šećer, sok od limuna i griz i sve dobro
sjedinili.
Razvucite i treću koru i nanesite je preko fila od sira. Ovu koru namažite džemom i nanesite ostatak fila od maka.
Preko fila od maka stavite četvrtu
koru. Malo je premažite mlekom i stavite u zagrejanu rernu na 180 C
stepeni da se peče oko 50 minuta.
Pečenu pitu izvadite iz rerne, ponovo
je premažite mlekom, izvadite iz pleha i samo odvojite papir ali nek
ostane na njemu, pokrite i ostavite da se prohladi.
Pita je fantatsična. Podelila sam na Fejsu na Srpski Blogeri. Pridružite se i vi. Pozdrav
ОдговориИзбришиDubravka, hvala na pohvalamai drago mi je da ti se svidja. Posetiću stranu obavezno i hvala na pozivu. Pozdrav
ОдговориИзбриши