Recept učestvuje u kuvarskoj igrici Ajme koliko nas je sa temom jagode.
Tortu koje moja ćera obožava i dok je bila
školarac uvek sam joj za rodjendan pravila ovu tortu sa jagodama. Kasnije sam
počela to da menjam i uvek napravim nešto drugo da bih ovaj put nam se
razmišljanja koju bih tortu sada pravila poklopila i tako je izbor pao na TORTU
SA JAGODAMA. Imam sličan recept već objavljen na blogu kao GOCINA TORTA pa sam
zato ovu nazvala MIRJANINA TORTA SA JAGODAMA.
POTREBNE NAMIRNICE:
Za testo:
-
4 komada jaja
-
4 belanca
-
200 g šećera
-
prstohvat soli
-
0,5 dl ulja
-
2 dl pavlake
-
200 g brašna
-
1 kesica vanilin šećera
-
1 kesica praška za pecivo
-
2 kašike krupno mlevenih lešnika
Za fil:
-
4 žumanca
-
4 kašike brašna (vrhom pune)
-
4 kašike gustina „
-
3 kašike pudinga od vanile „
-
15 kašika šećera
-
3 kesice vanilin šećera
-
7 dl mleka
-
250 g margarina za filove
I još je potrebno:
-
1 kg jagoda svežih ili 4 pakovanja
zamrznutih
-
250 g šlag krema sa ukusom pavlake
-
3,5 dl mleka
-
1/2 bočice ekstrat sa ukusom jagode
18 komada keksa petit ber
Kora
Fil
Šlag
Filovanje
PRIPREMA:
Jagode ako su sveže isecite na polovine a ako su
zamrznute stavite u cediljku da se otope. Sok koji su pustile jagode
iskoristite za kvašenje kora. Za varijantu sa svežim jagodama trebaće vam i oko
2 dl soka od jagoda ili jabuke. U mom slučaju su jagode bile zamrznute pa sam
tako imala i sok.
Uzeti dve posude za mućenje i u jednu izlomiti
jaja i belanca a drugu stavite žumanca, koja će te da iskoristite za fil.
U posudu sa jajima dodajte šećer, prstohvat soli i
vanilin šećer i mikserom mutite dok jaja ne postanu penasta.
Polako dodajte ulje i pavlaku i lagano promešajte.
Dodajte brašno sa praškom za pecivo i lešnike i pažljivo
promešajte da masa ne bi spala.
Testo izlijte u već pripremljenu pravougaonu
tepsiju 25x40 obloženu papirom za pečenje.
Stavite u rernu zagrejanu na 200 C stepeni da se
peče.
Kada testo porumeni i odvoji se od papira, za
svaki slučaj proverite čačkalicom da li je pečeno, možete da tepsiju izvadite
iz rerne.
Izvadite koru zajedno sa papirom na radni sto i
ostavite da se ohladi.
Ohladjenu koru odvojite od papira i presecite
vodoravno na pola da dobijete 2 kore.
Dok se kora peče i hladi napravite fil.
U posudu sa žumancima dodajte šećer, vanilu i
umutite mikserom da postanu žumanca bela.
Dodati brašno, gustin i puding i deo hladnog mleka
da se dobije gušća smesa.
Ostatak mleka stavite da prokuva i lagano ga
umešajte u smesu od jaja i brašna. Sve ponovo vratite u šerpu u kojoj ste
grejali mleko i stavite na tihu vatru da se skuva. Mešajte svo vreme žicom da
ne bi zagorelo i zgrudvalo se. Kada smesa počne da se odvaja od dna šerpe onda
je fil gotov.
Sklonite sa ringle i umešajte razmekšali margarin,
koji mikserom umutite sa filom da se dobije fini krem. Pokrite providnom
folijom i ostavite da se ohladi.
Filovanje:
Jednu koru stavite na tacnu i pokvasite je sokom
od jagoda i poprskajte ekstratom sa ukusom jagode.
Poredjajte polovinu jagoda.
Nanesite polovinu polovinu fila i lepo poravnajte.
Stavite drugu koru i ponovite postupak.
Odozgo sam stavila red keksa petit ber pokvašen sokom od jagoda, jer mi se
učinilo kao da nešto fali, mada je moglo i bez keksa.
Ostavite u frižider do sutradan da se torta ohladi
pa je onda nafilujte šlag kremom.
Šlag krem umutite sa mlekom i nanesite na celu
tortu. Pomoću kašičice napravite šare i pred samo služenje ukrasite jagodama.
Tortu sam šarala na ovaj način jer je moja ćerka tražila tako inače vi možete
da je ukrasite po vašem ukusu i želji.
Ostavite u frižider da se dodatno ohladi.
Secite na parčiće po želji i poslužite.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.