Ovaj puta
sam pravila salatu sa kačamakom. Kačamak u kombinaciji sa sirom začinjenim
belim lukom i bosiljkom, rukolom, svežim paradajzom i paprikom, vlašcem i sve
dodatno pojačano mašću koja se dobije od taloga koji ostaje posle cedjenja
čvaraka i još malo maslinovog ulja. Možda zvuči komplikovano i nespojivo
medjutim nije. Od ovoga je ispao zdrav obrok za 4 osobe.
POTREBNE
NAMIRNICE:
Za kačamak:
-
200 g integralnog žutog ili belog
kukuruznog brašna
-
7 dl vode
-
po ukusu morske soli
Ostalo:
-
4 šake rukole
-
300 g sira Prezident Somborska
-
1 kašičica belog luka u granulama
-
1 kašičica suvog bosiljka
-
1 kašika masti sa talogom od cedjenja
čvaraka
-
1+6 kašika maslinovog ulja
-
1 kašičica suvog vlašca
-
3 komada paradajza
-
1 komad zelene paprike ljute
PRIPREMA:
Sir izmrvite na veće komade i pomešajte sa delom belog luka u granulama
i bosiljkom i ostavite sa strane.
U dublju posudu sipajte vodu i so i stavite da
prokuva. Smanjite vatru i polako dodajte kukuruzno brašno i svo vreme mešajte,
na tihoj vatri, da ne bi kačamak zagoreo. Kuvajte brašno sve dok ne počne da se
odvaja od dna posude.
Posebno u tiganju zagrejte mast i 1 kašiku
maslinovog ulja sa ostatkom belog luka u granulama. Dodajte kuvani kačamak i
lagano mešajte da se kačamak poveže sa otopljenom mašću. Dodajte i malo vlašca.
Sklonite sa vatre i ostavite da se kačamak malo prohladi.
Paradajz operite i isecite na kriške.
Papriku operite i osušite i isecite na kolutiće.
Papriku operite i osušite i isecite na kolutiće.
Pripremite 2 ovalna tanjira na koje će te da
složite salatu. Jedan tanjir je za 2 osobe tako da sve namirnice podelite na 2
dela.
Na tanjir prvo stavite rukolu. Onda složite
kačamak. Preko stavite začinjene komade sira. Sada
stavite paradajz i svežu papriku. Pospite vlašcem i sve dodatno prelijte
maslinovim uljem. Sve ovo ponovite i za drugi tanjir.
Poslužite dok je još toplo kao glavni obrok, mada
je i hladno isto tako dobro a pod uslovom da volite hladan kačamak.
Savet: možete da koristite svež beli luk, bosiljak
i vlašac ako ga imate.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.