Još jedan od mojih hlebova. Dobra kombinacija četri vrste brašna dala je ukusan hleb, prijatnog ukusa. Ne mrvi se i daje svežinu i posle tri do četri dana. Ovo će te videti ako ne padnete u iskušenje i hleb pojedete već prvog dana.
PRIPREMA: U veću posudu stavite sva brašna i ostale suve sastojke. Promešajte i dodajte mokre sastojke i ručno, varjačom, umešajte u kompaktnu smesu. Prelijte ostatkom maslinovog ulja, pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da kisne. Posle nekih pola sata promešajte testo, pokrite i ostavite i dalje da kisne. Ovo ponovite još dva puta. Treći put testo odmah preručite u kalup obložen papirom za pečenje, pospite kimom i ostavite da nadodje. Za to vreme zagrejte rernu na 200 C stepeni. Hleb pecite 50 minuta. Izvadite ga iz rerne i kalupa, odvojite od papira i zamotajte zajedno sa papirom i kuhinjskim ubrusom i ostavite da se ohladi.
U odgovarajuću posudu sipati vodu i staviti da prokuva. Dodati so i rezance. Promešati i kuvati 5 minuta. Isključiti ringlu, poklopiti posudu sa rezancima i ostaviti da nabubre, oko 15 minuta. Ocediti ih i preliti maslinovim uljem.
Kalup za kuglof staviti u pleh od rerne i na dno kalupa sipati 2 kašičice vlašca.
Preko staviti red rezanaca. Zatim red sira, preko koga ste posuli 2 kašičice vlašca.
Ponoviti ovo još jednom s tim da odozgo budu rezanci. Znači 3 reda rezanaca i 2 reda sira.
Umutite jaja sa malo soli i prelijte ovako pripremljene rezance.
Dok ste pripremali rezance zagrejte rernu na 200 C stepeni. Stavite pripremljen kuglof u rernu i smanjite temperaturu na 170 C stepeni. Peći oko 60 minuta.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
Preko kalupa staviti veliki tanjir i preokrenuti kuglof, uklonite kalup i ostavite da se još malo prohladi, da bi se lakše sekli parčići.
Ovo je jako zarazno imati kalup za kuglof. Evo još jednog ali sa jagodama. Neću da ništa da pišem već preporučujem da probate.
POTREBNI SASTOJCI: - 4 lista kora za pitu - 3 komada jaja - 2 kašike tečne vanile - 1 kesica praška za pecivo - 0,5 dl maslinovog ulja - prstohvat soli - 100 g fruktoze u granulama - 100 g praha za puding od vanile - 2 dl jogurta - 300 g jagoda - 2 kašike kokosovog brašna
PRIPREMA: U odgovarajuću posudu izlomiti jaja i dodati so, tečnu vanilu, prašak za pecivo i ulje pa sve ručno žicom umutiti. Dodati fruktozu i prah za puding, promešati da se sjedini. Sipati u smesu jogurt i ručno žicom za mućenje sjediniti. Silikonski kalup za kuglof staviti u pleh od rerne, obložiti jednom korom, ali tako da kora prelazi preko kalupa, a ostale tri zgužvati i ubaciti u kalup. Sipati deo smese i složiti jagode, u mom slučaju su bile zamrznute, pa opet sve zaliti smesom od jaja i pudinga. Ostaviti malo za odozgo. Preklopiti preko svega deo kore koji je ostavljen preko kalupa. Premazati odozgo sa ostatkom fila. Malo nožem probušite koru i podignite smesu da lepo sve legne. Dok slažete kuglof-pitu zagrejte rernu na 200 C stepeni. Stavite pripremljen kuglof da se peče. Smanjite remperaturu na 170 C stepeni i pecite oko 60 minuta. Ja sam koristila i topli vazduh. Kuglof - pitu izvadite iz rerne. Stavite veliki tanjir preko kalupa i okrenite kuglof. Skinite kalup i ostavite pitu da se lepo ohladi. Posuti kuglof - pitu kokosovim brašnom, isecite i poslužite.