Ako volite orahe ova torta će vam se sigurno dopasti pogotovo što možete da je pravite i u posnoj i u mrsnoj varijanti. Ovo je posna varijanta.
Recept je nastao u saradnji sa C Slatka tradicija.
Priprema: > 30 minuta
Pečenje: 2x15 minuta
Za > 24 parčeta
POTREBNE NAMIRNICE:
Za svetlu koru:
- 2 šolje brašna (2 dl)
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1,5 šolja gazirane mineralne vode
- 3 kašike džema od jabuke
- 1 kesica C vanilin šecer
- 1 kesica C prašak za pecivo
- prstohvat C soda bikarbona
- 100 g mlevenih oraha
Za tamnu koru:
- 2 šolje brašna (2 dl)
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1,5 šolja gazirane mineralne vode
- 3 kašike džema od jabuke
- 1 kesica C vanilin šecer
- 1 kesica C prašak za pecivo
- prstohvat C soda bikarbona
- 100 g mlevenih oraha
- 2 kašike C kakao prah
Za fil:
- 6 kesica C puding sa ukusom vanilina
- 12 kašika C šecer u prahu
- 6 kašika C cvrstin - gustin
- 2 l soka od jabuke ili vode
- 250 g posnog margarina
- 4 kesice C vanilin šecer
- 15 kašika mlevenih oraha
- 500 g C šlag krem beli
- mineralna gazirana voda po uputstvu sa kesice
- 10 kapi crvene boje za kolače
- 2 kašike C slatki kakao
I još je potrebno:
- 5-6 kašika mlevenih oraha za ukrašavanje
- voda ili sok za kvašenje kora
svetla kora |
tamna kora |
fil |
PRIPREMA:
Prvo skuvati puding. Pomešajte puding, šećer, gustin, vanilin šećer sa delom soka a ostatak zagrejte. U vruć sok sipajte razmućenu smesu od pudinga i skuvajte puding svo vreme mešajući žicom da se ne zgrudva.
U vruć puding umešajte margarin da se otopi. Pokrite providnom folijom da se ne bi hvatala korica i ostavite da se ohladi.
Šlag umutite sa mineralnom gaziranom vodom i ostavite na hladno.
Sada napravite kore.
Za svetlu koru pomešajte navedene suve sastojke, dodajte džem, mineralnu vodu i na kraju orahe. Masu dobro umutite mikserom i izlite u pleh od rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Koru stavite u zagrejanu rernu na 180 C stepeni sa toplim vazduhom da se peče oko 10 do 15 minuta.
Za tamnu koru ponovite postupak od navedenih namirnica.
Kore odvojite od papira i ostavite da se hlade. Presecite svaku koru na pola da bi dobili 4 kore. Ukrojte ih da bi bile sve iste.
Ohladjeni puding promešajte mikserom i umešajte 2/3 umućenog šlaga.
Od ostatka šlaga odvojite 5 kašika u koje će te umešati crvenu boju za kolače a ostatak podelite na 2 dela.
Fil od pudinga podelite na 4 dela. U 3 dela fila umešajte orahe s tim da u 1 deo dodate kakao. Četvrti deo ostavite žut.
Sada pristupite filovanju:
Na tacnu stavite braon koru, poprskajte vodom ili sokom pa nanesite pola krema sa orasima. Sada stavite polovinu belog šlaga.
Stavite preko žutu koru, poprskajte vodom ili sokom i nanesite žuti deo fila. Preko stavite roze šlag.
Ponovite braon koru, koju poprskajte vodom ili sokom i nanesite braon fil. Ovde sada stavite drugi deo belog šlaga.
Na kraju stavite žutu koru koju poprskajte vodom ili sokom i nanesite drugi deo fila sa orasima.
Ovim filom namažite celu tortu i okolo. Odozgo pospite krupno mlevenim orasima i ostavite u frižider da se hladi.
Najbolje da tortu radite dan ranije da bi svi ukusi povezali torta dobro ohladila.
Isecite tortu na parčiće po želji i uživajte.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.