Sneško domaćica Facebook

субота, 28. септембар 2019.

BANANA TORTA













Obožavam torte sa voćem a pogotovo sa bananama. Ovo je recept za jako jednostavnu tortu koja se brzo pravi a još brže pojede.

Recept je napravljen u saradnji sa  C Slatka tradicija









Priprema: > 30 minuta
Za 2 manje ili jednu veću tortu





POTREBNE NAMIRNICE:

- 400 g kockastog keksa
- 6 banana

Za fil:

- 900 ml mleka + za potapanje keksa
- 1 kesica C vanilin šecer 
- 4 kašike šećera
- 50 g margarina
- 50 g lešnika ili oraha mlevenih
- 50 g brusnice suve
- rum po ukusu

Još je potrebno:

- 100 g bele  čokolade
- 5 do 6 kapi ekstrata od brusnice
- 1 dl mleka
- 1 kašika ruma

Glazura:

- 150 g čokolade
- 3 kašike ulja
- 2 kašike mleka

- 2 duguljasta kalupa ili jedan veći






















PRIPREMA:

 
Prvo skuvati puding od banane tako što prah rastvorite u malo hladnog mleka. Ostatak stavite da završi, dodajte šećer i vanilin šećer i ukuvajte puding. Svo vreme mešajte žicom da se ne bi zgrudvao. Kuvani puding sklonite sa ringle i umešajte margarin da se otopi. Fil podelite na dva dela, jer ga ima dovoljno za 2 torte.

U vruć puding dodajte izlomljen keks (250 g), lešnike i brusnice.

Sada pravougaoni kalup 30x15 obložite providnom folijom, ostavljajući malo više preko ivica.

U kalup sipati deo fila pa složiti cele banane isečene po horizontali. Preko banana nanesite opet red fila. Sada poredjajte red keksa umočen u mleko sa rumom. Ostavite sa strane dok pripremite čokoladu.

Izlomljenu belu čokoladu stavite u posudu, dodajte ekstrat od brusnice  i otopite u kompaktnu masu na niskoj temperaturi ili pari. Ovu čokoladu prelite preko reda keksa. Opet stavite red keksa koji ste umočili u mleko s rumom.

Napunjen kalup zatvorite viškom folije. Pokrite daskom, važno da je ravno i ne previše teško, i ostavite u frižideru do sutradan da bi se ukusi povezali i keks omekšao.

Sutradan tortu prebacite na tacnu tako što tacnu stavite preko torte i okrenete, tako da vam red keksa ostane dole.

Napravite glazuru od čokolade, ulja i mleka. Prelijte tortu odozgo puštajući da se glazura sliva niz stranice torte.

Tortu dodatno ukrasite krupno seckanim lešnicima.

Ako ste koristili manji kalup sve ponovite još jednom. 

















Prijatno!




 

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.