Sneško domaćica Facebook

субота, 27. јануар 2018.

SVETI SAVA I SVETOSAVSKE PERECE
















Danas je Sveti Sava, dan koji se praznjuje u čast našeg velikog prosvetitelja i učitelja. Ovaj dan se obeležava u školama kao školska slava gde se pevaju pesmice i proslavlja u radosti u čast Svetom Savi. U mnogim krajevima Srbije, naročito u Banatu, na ovaj dan se prave svetosavske perece. Prvi put ih sada pravim pa evo da podelim sa vama moj recept.




POTREBNE NAMIRNICE:

- 200 g mekog belog brašna
- 700 g oštrog belog brašna
- 5 dl tople vode ili mleka
- 1 dl maslinovog ulja
- 1 svež Alfa kvasac
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika jabukovog sirćeta

I još je potrebno:
- 3 kašike brašna
- 1 kašika soli
- 4-5 kašika vode


















PRIPREMA:

Prvo napravite smesu od brašna, soli i vode da bude malo gušća nego za palačinke i ostavite je sa strane.
U dublju posudu izmrviti kvasac, dodati šećer i kašiku brašna i sve zaliti sa 2 dl tople vode. Promešati i ostaviti da kvasac fermentiše oko desetak minuta.
U kvasac dodati oba brašna, ulje, so i jabukovo sirće i ručno ili mikserom, nastavci za testo, zamesiti testo. U mom slučaju sam koristila mikser. Dodati još tople vode i mesiti testo dok se ne dobije kompaktna lopta od testa, koja se odvaja od posude i ne lepi. Ako je potrebno u toku mešenja dodajte još brašna ili tečnosti u zavisnosti da li vam je testo mekše ili tvrdje. Meni je testo ostalo malo mekše i uspela sam da napravim perece ali trebala sam da dodam još brašna u toku mešenja.
Umešeno testo prelijte sa 1-2 kašike ulja, pokrite providnom folijom i ostavite da se udupla, do sat vremena što zavisi od toplote prostorije.
Uskislo testo samo malo promešajte da splasne. Kidajte komade testa i bez brašna valjajte trake od kojih će te umotati perece. Moje su bile različite veličine, ali to ništa ne smeta. Možete da pravite i štapiće ako vam odgovara.
Perece slažite na pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Premažite ih mlekom i neka odstoje još dok vam se rerna zagreje na 200 C stepeni. Pecite ih oko 20 minuta da porumene a onda ih izvadite i prelijte smesom od brašna i soli. Vratite u rernu na još 5 minuta da se smesa osuši.
Izvadite i poslužite tople.












Prijatno!





Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.