U dublju vanglu stavite sastojke za
testo i ručno ili mikserom, nastavci za testo, zamesite testo koje se ne
lepi za zidove posude. Pokrite i ostavite do 60 minuta da testo
nadodje.
Nadošlo testo izvadite na pobrašnjenu
radnu površinu, malo ga premesite i podelite na 4 dela. Svaki deo
oklagijom razvaljajte u pravougaonik i prenesite ga u pleh u koji ste
stavili papir za pečenje.
Preko kore namažite džem i sipajte pola
količine fila od maka. Fil se pravi tako što ste mak, šećer i vanilin
šećer skuvali u mleku i ostavili da se ohladi.
Sada napravite drugu koru i stavite je
preko maka. Na ovu koru nanesite sav fil od sira, koji ste napravili
tako što ste u sir umešali brusnice, koje ste ranije potopili u
višnjevaču, pa ocedili, dodali šećer, sok od limuna i griz i sve dobro
sjedinili.
Razvucite i treću koru i nanesite je preko fila od sira. Ovu koru namažite džemom i nanesite ostatak fila od maka.
Preko fila od maka stavite četvrtu
koru. Malo je premažite mlekom i stavite u zagrejanu rernu na 180 C
stepeni da se peče oko 50 minuta.
Pečenu pitu izvadite iz rerne, ponovo
je premažite mlekom, izvadite iz pleha i samo odvojite papir ali nek
ostane na njemu, pokrite i ostavite da se prohladi.
Seći na kocke i poslužite.
Za pitu koristite pleh 25x35 veličine ili okrugli.
Prijatno!