Jednostavne pogačice, ili lepinjice, od raženog brašna, mogu da se jedu same ili da se nafiluju kao sendvič i odlične su za doručak.
POTREBNI SASTOJCI:
- - 600 g raženo integralno brašno
- - pola kocke Alfa kvasca
- - 1 mala kašičica soli
- - 1 mala kašičica šećera
- - 3 kašike maslinovog ulja
- - 300 ml topla voda
- - malo gustina ili mekog raženog brašna
PRIPREMA:
U posudu u kojoj će te mesiti pogačice, izdrobite kvasac, dodajte šećer i 1 dl tople vode, promešajte da se kvasac otopi.
Dodajte integralno raženo brašno, so,
topla voda i pola maslinovog ulja i mikserom, nastavcima za testo,
zamesite testo. Ako je potrebno dodati još malo brašna ili vode u
zavisnosti od toga da li se testo lepi ili je suvo. Treba da se dobije
kompaktna lopta od testa koja se odvaja od posude. Preko testa prelijte
ostatak maslinovog ulja i pokrite posudu providnom folijomi ostavite da
se testo udupla.
Testo izvadite iz posude i na radnoj
površini, koju ste posuli sa malo gustina ili mekog raženog brašna testo
podelite na komadiće veličine jajeta. Provaljajte ih dlanovima da se
dobiju loptice.
Pogačice složite u pleh obložen papirom
za pečenje i ostavite da testo ponovo naraste. Premažite ga hladnom
vodom i stavite da se peče u zagrejanu rernu na 200 C stepeni oko 15 do
20 minuta.
Kada porumene izvadite ih iz rerne, poprskajte vodom i pokrite ubrusom. Ostavite da se prohlade.
Količina vode je odokativna jer integralno brašno drugačije upija tečenost.
Testo može da se ostavi u frižideru, pokriveno, i da se koristi po potrebi, nešto kao ludo testo.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.