Davno nisam spremala kelj. Juče dobijem od ćerke glavicu kelja ali greškom jer je ona mislila da mi je spakovala karfiol, jer je trebalo da bude obrnuto. U dilemi šta sa keljom, jer davno ga nisam spremala a onako kako ga je spremala moja mama sada mi ne odgovara. Smislim i počnem. Pa da počnemo.
POTREBNE NAMIRNICE:
- 1 glavica kelja (oko 1 kg)
- 1 kg mladog krompira (manji komadi)
- 1 struk mladog luka sa glavicom i lišćem
- 1 kašičica kurkume u prahu
- na vrh noža djumbira u prahu
- 1 kašičica belog luka u granulama
- 2 kašike ZAČIN OD SUŠENOG POVRĆA
- 1 kašika seckanog vlašca
- 2 kašičice aleve paprike
- po ukusu sitne morske soli
- 1 šolja kuvanih sirovih leblebija
- 1 kašika maslinovog ulja
- peršunov list
PRIPREMA:
Glavicu kelja očistite ako ima neki list koji nije dobar i odrstranite mu koren i zadebljanja na listovima i operite. U posebnu posudu sipajte vodu i malo soli. Zagrejte vodu do vrenja i ubacite očišćeni kelj i par minuta ga blanširajte. Ocedite vodu i ostavite kelj sa strane.
Uzeti drugu posudu za kuvanje i na dno stavite maslinovo ulje, dodati seckan mladi luk, obareni kelj, začine, leblebije i cele komade krompira. Naliti vodom da prekrije svo povrće, poklopiti i pustiti da se kuva dok se ne skuva krompir. Nekoliko krompira izgnječiti i to će dati gustinu jelu. Probajte da li je dovoljno začinjeno pa ako nije dodajte još soli. Na kraju dodajte malo seckanog peršuna.
Poslužite toplo kao glavno jelo.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.