Sneško domaćica Facebook

недеља, 13. септембар 2015.

IN MEMORIJAL - OHRIDSKA TORTA






Naša draga Snježana Petrović Tomić, stvaralac bloga VRTALJICA,  nas je napustila. U spomen na nju i njene divne recepte odlučila sam se za recept za OHRIDSKU TORTU. Za Ohrid me vezuju divne uspomene i hvala joj na ovom receptu. Snježana draga počivaj u miru!


IN MEMORIJAL












OHRIDSKA TORTA











za biskvit:
  • 10 jaja
  • 10 žlica samljevenog grilaža
  • 12 žlica samljevenih oraha
  • 1 žlica kakaa
  • 4 žlice brašna
  • na vrh noža praška za pecivo
za gilaž: 
  • 200 g šećera

sirup za zalijevanje kora torte:
  • 100 g šećera i 
  • 200 ml vode

nadjev:
  • 250 g maslaca
  • 20 g vanilin šećera 
  • 5 žumanjaka 
  • 100 g šećera
  • 250 g tucanih oraha (staviti ih u vrećicu i na grubo ih izgnječiti) 
za karamel sirup:
  • 200 g šećera
  • 100 ml vode
glazura:
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice mlijeka
  • malo maslaca
(ako vam se ne da praviti grilaž umjesto njega stavite 10 žlica smeđeg šećera)


prvo napraviti grijaž: 200 g šećera popržiti lagano u suhoj tavici...kada se sav šećer istopio prebaciti ga na nauljeni tanjur, ohladiti i samljeti









  1.  2. pripremiti biskvit: umutiti jaja sa grilažom, kada su dobro umućena, dodati smjesu od oraha, brašna, kakaa i praška za pecivo, sve skupa izmiješati špatulom i prebaciti u lim dimenzija 33x30 cm obložen papirom za pečenje...poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180° / 200 °C* ..peći oko 20 minuta...ohlađen biskvit izrezati na tri trake
  2. skuhati sirup za zalijevanje biskvita (prokuhati šećer i vodu pa kada se malo zgusne poprskati pripremljene trake prije nadjevanja)
  3. za pripremu nadjeva prvo napraviti karamel sirup: popržiti šećer u suhom loncu...to raditi oprezno vodeći računa da šećer ne zagori...kada se sav šećer istopio skinuti s vatre te dodati vodu sve izmiješati i ponovno vratiti na vatru...kuhati dok ne dobijete gusti sirup...ohladiti ga
  4. umutiti žumanca sa šećerom kratko pa ih prebaciti iznad lonca u kojemu lagano ključa voda**.kada se zgusnu skinuti s pare pa ih ohladiti
  5. nadjev pripremiti tako što se prvo umute maslac s vanilin šećerom...kada se dobo zapjene dodat ohlađena žumanca, mutiti i onda dodati ohlađeni karamel sirup..









   6. sve skupa ujednačiti pa dodati tucane/usitnjene orahe
   7. svaku traku biskvita poprskati sirupom pa prviu i drugu premazati s polovicom nadjeva ...gornju traku preliti glazurom od čokolade 
   8. glazuru napraviti tako što čokoladu rastopimo s mlijekom i maslacom i kada se masa ujednači, spremna je za prelijevanje torte..
   9. poslužiti je možete sa sladoledom, umućenim vrhnjem ili samu pošto se dobro ohladila




 


* što se tiče temperature pećnice kod mene je to 200°C ali, kod lene je manja...na kraju svak zna svoju pećnicu...iskoristite svoj lim koji dobijete uz električni špaher :)
**kada mutite iznad pare, voda u loncu ispod zdjele mora lagano ključati i zdjela ne smije dodirivati vodu

* ja sam upotrijebila sav grilaž...kako je ispravno reći: grilaž, grilijaž, grijaž, grijaš? ili možda krokant, pralina? 'ti vraga i jezika!!!



 Slava joj!

Нема коментара:

Постави коментар

Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.