Naša draga Snježana Petrović Tomić, stvaralac bloga VRTALJICA, nas je napustila. U spomen na nju i njene divne recepte odlučila sam se za recept za OHRIDSKU TORTU. Za Ohrid me vezuju divne uspomene i hvala joj na ovom receptu. Snježana draga počivaj u miru!
IN MEMORIJAL
OHRIDSKA TORTA
za biskvit:
- 10 jaja
- 10 žlica samljevenog grilaža
- 12 žlica samljevenih oraha
- 1 žlica kakaa
- 4 žlice brašna
- na vrh noža praška za pecivo
za gilaž:
- 200 g šećera
sirup za zalijevanje kora torte:
- 100 g šećera i
- 200 ml vode
nadjev:
- 250 g maslaca
- 20 g vanilin šećera
- 5 žumanjaka
- 100 g šećera
- 250 g tucanih oraha (staviti ih u vrećicu i na grubo ih izgnječiti)
za karamel sirup:
- 200 g šećera
- 100 ml vode
glazura:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice mlijeka
- malo maslaca
(ako vam se ne da praviti grilaž
umjesto njega stavite 10 žlica smeđeg šećera)
prvo napraviti grijaž: 200 g šećera popržiti lagano u suhoj tavici...kada se sav
šećer istopio prebaciti ga na nauljeni tanjur, ohladiti i samljeti
- 2. pripremiti biskvit: umutiti jaja sa grilažom, kada su dobro umućena, dodati smjesu od oraha, brašna, kakaa i praška za pecivo, sve skupa izmiješati špatulom i prebaciti u lim dimenzija 33x30 cm obložen papirom za pečenje...poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180° / 200 °C* ..peći oko 20 minuta...ohlađen biskvit izrezati na tri trake
- skuhati sirup za zalijevanje biskvita (prokuhati šećer i vodu pa kada se malo zgusne poprskati pripremljene trake prije nadjevanja)
- za pripremu nadjeva prvo napraviti karamel sirup: popržiti šećer u suhom loncu...to raditi oprezno vodeći računa da šećer ne zagori...kada se sav šećer istopio skinuti s vatre te dodati vodu sve izmiješati i ponovno vratiti na vatru...kuhati dok ne dobijete gusti sirup...ohladiti ga
- umutiti žumanca sa šećerom kratko pa ih prebaciti iznad lonca u kojemu lagano ključa voda**.kada se zgusnu skinuti s pare pa ih ohladiti
- nadjev pripremiti tako što se prvo umute maslac s vanilin šećerom...kada se dobo zapjene dodat ohlađena žumanca, mutiti i onda dodati ohlađeni karamel sirup..
6. sve skupa ujednačiti
pa dodati tucane/usitnjene orahe
7. svaku traku biskvita
poprskati sirupom pa prviu i drugu premazati s polovicom nadjeva ...gornju
traku preliti glazurom od čokolade
8. glazuru napraviti
tako što čokoladu rastopimo s mlijekom i maslacom i kada se masa ujednači,
spremna je za prelijevanje torte..
9. poslužiti je možete
sa sladoledom, umućenim vrhnjem ili samu pošto se dobro ohladila
* što se tiče temperature pećnice kod mene je to 200°C ali, kod lene je manja...na kraju svak zna svoju pećnicu...iskoristite svoj lim koji dobijete uz električni špaher :)
**kada mutite iznad pare, voda u loncu ispod zdjele mora lagano ključati i
zdjela ne smije dodirivati vodu
* ja sam upotrijebila sav grilaž...kako je ispravno reći: grilaž, grilijaž, grijaž, grijaš? ili možda krokant, pralina? 'ti vraga i jezika!!!
* ja sam upotrijebila sav grilaž...kako je ispravno reći: grilaž, grilijaž, grijaž, grijaš? ili možda krokant, pralina? 'ti vraga i jezika!!!
Slava joj!
Нема коментара:
Постави коментар
Možete komentarisati ali bez uvredljivih sadržaja.